Άλλη μία καταγγελία έγινε από φιλοζωική οργάνωση, στην Χαλκιδική, που οδήγησε στον σχηματισμό δικογραφίας για παράβαση νόμου περί ευζωίας ζώου σε βάρος του 63χρονου ιδιοκτήτη αλόγου.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στην καταγγελία του Φιλοζωικού Πολιτιστικού και Περιβαλλοντικού Σωματείου, το περασμένο Σάββατο ένα άλογο βρέθηκε από εθελοντή της φιλοζωικής να καίγεται από τον ήλιο και δεμένο με τέτοιο τρόπο, ώστε να μην μπορεί να καταφύγει στη σκιά.

Το σωματείο καταγγέλλει ακόμη ότι το άλογο ήταν ταλαιπωρημένο, με δεκάδες μύγες πάνω στο πρόσωπό του, ενώ ο ιδιοκτήτης πήγε να βάλει νερό στο ζώο, κατά την έλευση του περιπολικού.

Μάλιστα, όταν ο εθελοντής ζήτησε από τον ιδιοκτήτη του αλόγου να το μετακινήσει στη σκιά, η απάντησή του ήταν: «Είναι δικό μου περιουσιακό στοιχείο και θα το διαχειρίζομαι όπως θέλω».

Δείτε την ανάρτηση του Σωματείου στο Facebook:

Εδώ και χρόνια, είναι πολλαπλές οι καταγγελίες σχετικά με τις συνθήκες διαβίωσης και ευζωίας οικόσιτων ιπποειδών εργασίας και ημιόνων, ιδίως την θερινή περίοδο.

Τι ορίζει ο νόμος:

Ο Νόµος 1197/81 (Α΄240) «Περί προστασίας των ζώων» περιλαµβάνει γενικές διατάξεις που αφορούν την προστασία των ζώων εργασίας και ιδιαίτερα τα άρθρα 1 ως και 3. Επιπλέον σύµφωνα µε το άρθρο 5 αρµόδιες αρχές για τον έλεγχο της εφαρµογής των διατάξεων του Νόµου αποτελούν τα Τµήµατα Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων της Χώρας και οι αρµόδιες υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνοµίας. Σε περίπτωση βεβαίωσης παράβασης εφαρµόζονται οι διατάξεις του άρθρου 8 του Νόµου όπως αυτό αντικαταστάθηκε µε το άρθρο 47 του Νόµου 4235/2014 (Α’ 32) «∆ιοικητικά µέτρα, διαδικασίες και κυρώσεις στην εφαρµογή της ενωσιακής και εθνικής νοµοθεσίας στους τοµείς των τροφίµων, των ζωοτροφών και της υγείας και προστασίας των ζώων και άλλες διατάξεις αρµοδιότητας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων».

Οι κατευθυντήριες γραµµές για την ευζωία των ιπποειδών εργασίας του Παγκόσµιου Οργανισµού για την Υγεία των Ζώων περιλαµβάνουν κριτήρια και δείκτες ευζωίας, ειδικές προδιαγραφές για την παροχή τροφής, νερού και στέγασης, καλές πρακτικές χειρισµού, συµπεριφοράς και φροντίδας, τους µέγιστους χρόνους εργασίας, καθώς και πρακτικές διαχείρισης κατά το τέλος της εργασιακής ζωής των ζώων.

Επιπλέον συστάσεις:

Οι ιδιοκτήτες ιπποειδών εργασίας θα πρέπει να µεριµνούν για τη διασφάλιση του επιπέδου υγείας τους. Στους χώρους διαβίωσης και στους σταθµούς εργασίας θα πρέπει να υπάρχει δυνατότητα απολύµανσης µε κατάλληλα και ασφαλή υλικά.

∆ε θα πρέπει σε καµία περίπτωση να χρησιµοποιούνται µη ικανά προς εργασία ζώα, ήτοι ζώα ασθενή, τραυµατισµένα, σε κατάσταση προχωρηµένης εγκυµοσύνης ή λοχείας, καθώς και ζώα µε κακή συντήρηση των οπλών. Η επάνοδος στην εργασία θα πρέπει να επιτρέπεται µόνο κατόπιν υποδείξεως κτηνιάτρου.

Είναι απαραίτητη η χορήγηση κατάλληλης και επαρκούς για το είδος τους τροφής και φρέσκου πόσιµου νερού καθηµερινά (βλέπε το σηµείο Β του Νοµικού Πλαισίου) σε δοχεία τα οποία δεν είναι δυνατό να επιµολυνθούν και καθαρίζονται τουλάχιστον µια φορά ηµερησίως. Συστήνεται η τροφή να παρέχεται τουλάχιστον 2 φορές την ηµέρα σε ενήλικα ιπποειδή και τρεις φορές την ηµέρα στους απογαλακτισµένους πώλους (ηλικίας άνω των 6 µηνών) εκτός αν υπάρχει εντολή κτηνιάτρου, η οποία ορίζει διαφορετικά.