Την εκτίμηση ότι υπάρχει υπολειπόμενη αναπτυξιακή δυναμική στην Ελλάδα, μεγαλύτερη από άλλες χώρες της Ευρώπης, διατύπωσε ο Νίκος Σταθόπουλος, πρόεδρος της επενδυτικής εταιρείας «BC Partners» (Ηνωμένο Βασίλειο), επισημαίνοντας ότι το timing για τη χώρα παραμένει μοναδικό, ενώ το ανθρώπινο δυναμικό της είναι εξαιρετικό.

Κατά τη διάρκεια συζήτησης με τη δημοσιογράφο Έλενα Παπαδημητρίου στο 7ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, ο κ. Σταθόπουλος τόνισε: «Η Ελλάδα πέρασε μια υπερδεκαετή ύφεση, άρα ξεκινά από πολύ χαμηλότερο επίπεδο ανάπτυξης και η ανάπτυξή της συγκριτικά με άλλες χώρες θα είναι ταχύτερη. Υπάρχει υπολειπόμενη αναπτυξιακή δυναμική στην Ελλάδα, μεγαλύτερη από άλλες χώρες της Ευρώπης».

Υπενθύμισε πως το 2015, όταν ακόμα συζητιόταν το GREXIT, η BC Partners έκανε τη μεγάλη επένδυση στη Pharmathen, ύψους 250 εκατ. ευρώ. Όπως είπε, θέλοντας να αναδείξει τη σημασία του ανθρώπινου δυναμικού για την προσέλκυση επενδύσεων, σημαντικός λόγος για αυτή την κίνηση ήταν το εξαιρετικό HR της εταιρείας και η έρευνα που γίνεται εκεί.

Ο κ. Σταθόπουλος επεσήμανε την ανάγκη «να συνεχίσουμε να δίνουμε όραμα και να δημιουργούμε φιλοδοξία στους νέους, γιατί η κρίση έδιωξε πολλά ελληνόπουλα στο εξωτερικό». Τα τελευταία δύο-τρία χρόνια, είπε, πολλοί επιστρέφουν στη χώρα και αν η ανάπτυξη συνεχιστεί, θα δούμε πολύ περισσότερους» είπε.

Ως προς τον πόλεμο στην Ουκρανία επισήμανε ότι ναι μεν θα επηρεάσει την οικονομία διεθνώς -αφού «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα αυξήσει τον πληθωρισμό και τις τιμές της ενέργειας», επηρεάζοντας την κατανάλωση και φέρνοντας χαμηλότερη ανάπτυξη- αλλά οι επιπτώσεις θα είναι βραχυπρόθεσμες.

Κατά τον κ. Σταθόπουλο, οι ΗΠΑ και η Ευρώπη ενήργησαν πρωτόγνωρα γρήγορα ως προς την αντιμετώπιση των εξελίξεων, συνεπεία του πολέμου στην Ουκρανία, αφού «ο Πούτιν κατάφερε να φέρει πιο κοντά τις χώρες του ΝΑΤΟ και την Ευρώπη». Ο πόλεμος ανέδειξε παθογένειες όπως η ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία και ίσως αποτελέσει ευκαιρία για αναδιάταξη όλου του ενεργειακού συστήματος, αλλά και του πρωτογενούς τομέα.

Εκτίμησε δε, ότι δεν θα υπάρξει επισιτιστική κρίση στην Ελλάδα και την Ευρώπη αλλά ο κίνδυνος είναι υπαρκτός για φτωχότερες χώρες.

Έμφαση έδωσε ο κ. Σταθόπουλος και στον ρόλο της ενσυναίσθησης στις επενδύσεις. Όπως είπε, υπάρχει τεράστια ρευστότητα στον κόσμο, που μόνο στον τομέα των private equity funds ανέρχεται σε αδιάθετα κεφάλαια ύψους 4 τρισ. δολαρίων. «Η ρευστότητα λοιπόν δεν είναι πρόβλημα. Η εξαγορά όμως μιας εταιρείας, ιδίως οικογενειακής, δεν είναι απλά μια συναλλαγή, αλλά κάτι πολύ παραπάνω. Ο επενδυτής δεν είναι μεν ο Ερυθρός Σταυρός, προσπαθεί να κάνει μια επένδυση κερδοφόρα, αλλά δεν πρέπει να χάνουμε το επίπεδο της ανθρώπινης ευαισθησίας. Ο άνθρωπος που αποφασίζει να πουλήσει την εταιρεία του ή μερίδιό της λαμβάνει μια απόφαση ζωής και τον ενδιαφέρει ποιος αγοράζει, τι θα κάνει με την εταιρεία και με την κουλτούρα της» κατέληξε.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ/ΜΠΕ