Αλλάζει η τιμή του σερβιριζόμενου καφέ και των μη αλκοολούχων ποτών με την επαναφορά του ΦΠΑ στο 24% από την κυβέρνηση.

Ο ΦΠΑ για τα ροφήματα παραμένει στο 13% μόνο όταν παραδίδονται στο χέρι, ενώ σερβιριζόμενα στα καφενεία και τις καφετέριες θα αυξηθεί κατά 15%. Οι διεθνείς τιμές του καφέ, και ειδικά της ποικιλίας Robusta, έχουν εκτοξευθεί στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 45 ετών, σημειώνοντας αύξηση 50% από τον Ιανουάριο έως τον Μάιο του 2024, συμπαρασύροντας και την τιμή του Arabica, σύμφωνα με την ΕΡΤ.

Κάθε επιχείρηση πρέπει να αποφασίσει αν θα μετακυλίσει στην τελική τιμή την επαναφορά του ΦΠΑ στο 24%, που προσθέτει 0,11%, ή θα απορροφήσει το κόστος. Οι επαγγελματίες της εστίασης ανησυχούν για τη μείωση της κατανάλωσης και ζητούν από την κυβέρνηση να καταργηθεί η διαφορά ΦΠΑ μεταξύ καταστημάτων και take away.

Με την αύξηση 15%, ο φρέντο εσπρέσο θα πωλείται από 3,5 ευρώ στα 4-4,10 ευρώ, ο φρέντο καπουτσίνο από 4 ευρώ στα 4,50-4,60 ευρώ και ο ελληνικός καφές από 2,5 ευρώ στα 2,80 ευρώ.

Η νέα πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη έχει προκαλέσει ανησυχία στους επαγγελματίες της εστίασης, που προειδοποιούν για τον κίνδυνο μείωσης της κατανάλωσης και ζητούν ομοιομορφία στον ΦΠΑ.