Ένα αγόρι από τη Βρετανία που εξαφανίστηκε πριν από έξι χρόνια πρόκειται να επιστρέψει στην πατρίδα του αυτό το Σαββατοκύριακο, αφού ένας οδηγός το ανακάλυψε να περπατά στην άκρη ενός δρόμου στη νότια Γαλλία.

Ο Alex Batty έχει να εμφανιστεί από τότε που ήταν 11 ετών, αφού είχε πάει διακοπές στην Ισπανία το 2017 μαζί με τη μητέρα του, «η οποία δεν είχε τη νόμιμη γονική κηδεμονία», και τον παππού του, σύμφωνα με έκκληση της αστυνομίας που δόθηκε στη δημοσιότητα τον Φεβρουάριο του 2019.

Ο Batty, ηλικίας σήμερα 17 ετών, βρέθηκε στην Haute-Garonne, κοντά στην πόλη Τουλούζη, δήλωσε στο CNN εκπρόσωπος των περιφερειακών αρχών.

Η βρετανική αστυνομία λέει ότι δεν έχει λεπτομέρειες σχετικά με το πού πέρασε ο Batty τα τελευταία έξι χρόνια, αλλά ο Fabien Accidini, ένας Γάλλος αυτοκινητιστής που διέσωσε τον Μπάτι από την άκρη του δρόμου, δήλωσε ότι το αγόρι ζούσε στη Γαλλία τα τελευταία δύο χρόνια «σε μια πνευματική κοινότητα».

Ο Accidini είπε ότι ο Batty του είπε ότι «απήχθη από τη μητέρα του» το 2017, πριν περάσει τρία χρόνια στην Ισπανία και δύο χρόνια στη Γαλλία.

«Μου είπε ότι τον απήγαγε η μητέρα του πριν από πέντε χρόνια στο Μαρόκο. Μετά από αυτό ήταν στην Ισπανία. Και ότι ζούσε στη Γαλλία τα τελευταία δύο χρόνια σε μια πνευματική κοινότητα», δήλωσε ο Accidini στον συνεργάτη του CNN BFMTV. Σύμφωνα με τον Accidini, ο Batty περιέγραψε τη μητέρα του ως «λίγο τρελή».

Ο Accidini, φοιτητής χειροπρακτικής, παρέδιδε φάρμακα σε φαρμακεία κατά τη διάρκεια της νύχτας, όταν συνάντησε για πρώτη φορά τον Batty. Αφού αρχικά του έδωσε ψεύτικο όνομα, ο Batty μίλησε με τον Accidini επί τρεις ώρες στα αγγλικά και στα γαλλικά.

Είδε τον Batty να περπατά στην άκρη ενός δρόμου με ένα skateboard, ένα μπουφάν, ένα σακίδιο και έναν φακό, σύμφωνα με το γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο TF1. Είπε ότι έβρεχε όταν τον βρήκε και σταμάτησε επειδή του κίνησε την περιέργεια αυτό που έκανε το αγόρι δίπλα στο δρόμο.

«Μου είπε ότι περπατούσε τέσσερις ημέρες από τότε που είχε φύγει από τα βουνά, δεν ήξερε πού», δήλωσε ο Fabien Accidini στους δημοσιογράφους.

«Ήταν ανακουφισμένος που θα έφευγε, που θα επέστρεφε στην Αγγλία, που θα έβλεπε ξανά τη γιαγιά του γιατί δεν ήθελε να ζήσει όλη του τη ζωή σε αυτή την κοινότητα», είπε ο Accidini. «Ήθελε να έχει μια πραγματική ζωή με ένα πραγματικό μέλλον».

Οι γαλλικές αρχές δήλωσαν ότι ο Μπάτι θα μπορούσε να επιστρέψει στην οικογένειά του στο Ηνωμένο Βασίλειο ήδη από το Σάββατο.

«Θα επιστραφεί στην οικογένειά του, τουλάχιστον στη γιαγιά του από τη μητέρα του, αύριο ή μεθαύριο το αργότερο», δήλωσε ο βοηθός εισαγγελέα της Τουλούζης Antoine Leroy κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής ενημέρωσης την Παρασκευή.

Ο Leroy είπε ότι ο Batty του είπε ότι «αποφάσισε να φύγει από την κοινότητα στην οποία ζούσε», επειδή ανησυχούσε ότι η μητέρα του θα τον πήγαινε στη Φινλανδία. Σύμφωνα με τον Leroy, είναι “πιθανότατα” εκεί «αυτή τη στιγμή που μιλάμε».

«Ο ίδιος χρησιμοποιεί τον όρο “πνευματική κοινότητα», είπε ο Leroy, προσθέτοντας ότι «ταξίδευαν από σπίτι σε σπίτι με ηλιακούς συλλέκτες, πάντα με αυτοκίνητα, πάντα σε μέρη όπου υπήρχαν μεγάλα σπίτια, όπου υπήρχαν πολλές οικογένειες».

«Δεν περιγράφει καμία σωματική βία οποιουδήποτε είδους… δεν περιγράφει καμία σωματική βία από κανέναν, ούτε από τη μητέρα του», είπε επίσης ο Γάλλος εισαγγελέας.

Ο Leroy δήλωσε ότι ο έφηβος είναι καλά στην υγεία του. Πρόσθεσε ότι ο παππούς του είχε πεθάνει πριν από περίπου έξι μήνες «υπό συνθήκες που δεν είναι ακόμη γνωστές».

«Είμαι τόσο ευτυχισμένος»
Η γιαγιά του Μπάτι, Σούζαν Καρουάνα, η νόμιμη κηδεμόνας του, δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα The Sun ότι είχε μιλήσει με τον Άλεξ.

«Είμαι τόσο χαρούμενη. Του μίλησα και είναι καλά», δήλωσε η Caruana, προσθέτοντας: «Αυτή τη στιγμή βρίσκεται με τις αρχές στη Γαλλία. Είναι ένα τέτοιο σοκ».

Στο ρεπορτάζ του TF1, ο Accidini έδειξε ένα μήνυμα που στάλθηκε την Τετάρτη στις 3:29 π.μ. τοπική ώρα (9:29 μ.μ. ET), το οποίο φέρεται να έστειλε ο Batty στη γιαγιά του από τον λογαριασμό του Γάλλου στο Facebook.

Οι αστυνομικοί στην αγγλική πόλη Όλνταμ βρίσκονται σε επαφή με τις γαλλικές αρχές για να διαπιστώσουν την «αυθεντικότητα της αναφοράς», πρόσθεσε η αστυνομία.

Εκπρόσωπος της αστυνομίας του Μάντσεστερ δήλωσε: «Η αστυνομία του Μάντσεστερ δεν έχει καμία σχέση με την υπόθεση: Πρόκειται για μια πολύπλοκη και μακροχρόνια έρευνα και πρέπει να κάνουμε περαιτέρω έρευνες, καθώς και να θέσουμε σε εφαρμογή τα κατάλληλα μέτρα προστασίας».

Πηγή: CNN