Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βρετανία, το Εργατικό Κόμμα, θα καταθέσει σήμερα πρόταση μομφής εναντίον της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον με την ψηφοφορία να αναμένεται να διεξαχθεί αύριο Τετάρτη, σύμφωνα με πηγή του κόμματος.

Η πρόταση μομφής σημαίνει ότι οι βουλευτές όλων των κομμάτων που εκπροσωπούνται στο κοινοβούλιο μπορούν να ψηφίσουν για το αν η κυβέρνηση, υπό τον Τζόνσον επί του παρόντος, μπορεί να συνεχίσει τη θητεία της.

Αν η κυβέρνηση ηττηθεί στην ψηφοφορία στη βουλή για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, η χώρα πιθανόν να οδηγηθεί σε βουλευτικές εκλογές.

Έναρξη της κούρσας διαδοχής για τον επόμενο ηγέτη των Τόρις

Στο μεταξύ ξεκινά σήμερα και επίσημα η κούρσα διαδοχής με τους περισσότερους υποψήφιους από ποτέ για την προεδρία του κόμματος των Συντηρητικών και συνεπώς, τον επόμενο πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου, όπως αναφέρει η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στο Λονδίνο Ευδοξία Λυμπέρη.

Σήμερα ανοίγουν οι υποψηφιότητες, ενώ 10-11 βουλευτές αναμένεται να δηλώσουν την επιθυμία τους για την ηγεσία του κόμματος τους και της χώρας. Μεταξύ αυτών πρωτοκλασάτα μέλη με μεγάλη εμπειρία σε υπουργεία όπως η Λιζ Τρας, ο Τζέρεμι Χαντ και ο Σάτζιντ Τζάβιντ. Ωστόσο οι περισσότεροι από αυτούς δυσκολεύονται να συγκεντρώσουν τους 20 βουλευτές που είναι απαραίτητοι για την υποψηφιότητα τους. Προς ώρας ο πρόσφατα παραιτηθείς καγκελάριος Ρίσι Σούνακ έχει τον μεγαλύτερο αριθμό υποστηρικτών ανάμεσα στους βουλευτές των Τόρις.

Η Πένυ Μορντό, πρώην υπουργός άμυνας στην κυβέρνηση Μέι, έρχεται δεύτερη και ο δημοφιλής πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων Τομ Τουγκενατ τρίτος με οριακά 20 υποστηρικτές στην υποψηφιότητα του.

Ο υπουργός οικονομικών Νάντιμ Ζαχάουι δήλωσε στο BBC ότι έχει συγκεντρώσει και αυτός τον απαιτούμενο αριθμό βουλευτών που στηρίζουν την υποψηφιότητα του.

Ωστόσο είναι μια μέρα που τα νούμερα αλλάζουν λεπτό με το λεπτό.

Το 51% των βουλευτών έχει δηλώσει την προτίμηση του σε κάποιον υποψήφιο.

Το χρονοδιάγραμμα όπως αποφασίστηκε από την Επιτροπή 1922 των Τόρις διαμορφώνεται ως εξής:

  • Τρίτη 12/07: Οι υποψηφιότητες ανοίγουν και κλείνουν στις 6 μ.μ. (+2 Ελλάδα). Κάθε υποψήφιος χρειάζεται 20 βουλευτές.
  • Τετάρτη 13/07: Οι βουλευτές ψηφίζουν από τις 1:30μμ έως τις 3:30μμ. Το αποτέλεσμα αναμένεται στις 5μμ. Σύμφωνα με τους νέους κανόνες, οι υποψήφιοι με λιγότερους από 30 βουλευτές πρέπει να αποσυρθούν.
  • Πέμπτη 14/07: Ψηφοφορία 11.30 π.μ. έως 1.30 μ.μ. Αποτέλεσμα στις 3μμ.

Περισσότερες ψήφοι αναμένονται την ερχόμενη Δευτέρα, Τρίτη και Τετάρτη αν και οι νέοι κανόνες στενεύουν το χρονικό περιθώριο, ενώ την Πέμπτη το αργότερο θα υπάρχει η τελική δυάδα που πλέον θα απευθυνθεί στην βάση των μελών του κόμματος σε όλη τη χώρα.

Η/Ο νέα/ος πρωθυπουργός, σύμφωνα πάντα με το ανακοινωθέν πρόγραμμα, θα ανακοινωθεί στις 5 Σεπτεμβρίου.

Πηγές: Reuters, ΕΡΤ