Ο Βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν ζήτησε να εκτοξευθεί ο πρώτος κατασκοπευτικός δορυφόρος της χώρας, η κατασκευή του οποίου μόλις ολοκληρώθηκε, μετέδωσε σήμερα το επίσημο πρακτορείο KCNA της Βόρειας Κορέας, αναφέρει το ΑΠΕ.

Στη διάρκεια επίσκεψής του στη διαστημική υπηρεσία της χώρας ο Κιμ ζήτησε «ο πρώτος κατασκοπευτικός δορυφόρος στρατιωτικής αναγνώρισης, που ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο, να εκτοξευθεί την προκαθορισμένη ημερομηνία».

Ο Κιμ, ο οποίος επιθεώρησε μαζί με την κόρη του την Εθνική Διοίκηση Αεροδιαστημικής Ανάπτυξης της Βόρειας Κορέας, δεν έδωσε περισσότερες διευκρινίσεις για την ημερομηνία της εκτόξευσης. Απευθυνόμενος στο προσωπικό της υπηρεσίας ζήτησε να αναπτυχθούν «πολλοί αναγνωριστικοί δορυφόροι σε διάφορες τροχιές».

Η απόκτηση τεχνολογίας στρατιωτικής αναγνώρισης αποτελεί «βασικό στόχο» της Βόρειας Κορέας, τόνισε ο Κιμ, προκειμένου, όπως εξήγησε, να αντιμετωπίσει τις απειλές και την επιθετικότητα της Σεούλ και της Ουάσινγκτον.

Οι δηλώσεις αυτές έγιναν μερικές ημέρες αφού η Πιονγκγιάνγκ ανακοίνωσε ότι εκτόξευσε με επιτυχία έναν νέο διηπειρωτικό, βαλλιστικό της πύραυλο (ICBM) με στερεό καύσιμο, μια σημαντική εξέλιξη για το εξοπλιστικό πρόγραμμα της χώρας.

Τον Δεκέμβριο του 2020 η Βόρεια Κορέα είχε επισημάνει ότι διεξήγαγε «ένα τελικό, σημαντικό τεστ» για την ανάπτυξη ενός κατασκοπευτικού δορυφόρου. Τους ισχυρισμούς αυτούς αμφισβήτησαν αμέσως ειδικοί.

Η ανάπτυξη ενός κατασκοπευτικού δορυφόρου ήταν ένα από τα βασικά σχέδια του αμυντικού προγράμματος της Βόρειας Κορέας, το οποίο παρουσίασε ο Κιμ το 2021.

«Φαίνεται ότι η Βόρεια Κορέα θα εκτοξεύσει τον δορυφόρο της, ο οποίος παραμένει ‘συμβολικός’, και θα τον βελτιώνει σταδιακά», δήλωσε ο Αν Τσαν- ιλ διευθυντής του Παγκόσμιου Ινστιτούτου Βορειοκορεατικών Σπουδών.

«Αν η Κίνα και η Ρωσία δεν της προσφέρουν τεχνολογική υποστήριξη, θα είναι δύσκολο η Βόρεια Κορέα να διεξάγει κατασκοπευτικές δραστηριότητες με το δικό της εξοπλισμό», εκτίμησε.

Ποιος είναι ο Κιμ Γιονγκ Ουν

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν (κορεατικά: 김정은, Kim Jong-un, ορθή προφορά: Κιμ Τζονγκ-ουν, καθιερωμένος στα ελληνικά (εσφαλμένα) ως Κιμ Γιονγκ Ουν, 8 Ιανουαρίου 1982, 1983 ή 1984) είναι ο ανώτατος ηγέτης της Βόρειας Κορέας από το 2011 και αρχηγός του Εργατικού Κόμματος της Βόρειας Κορέας από το 2012. Είναι το δεύτερο παιδί του Κιμ Τζονγκ-ιλ (1942-2011), τον οποίο διαδέχτηκε μετά τον αιφνίδιο θάνατο του τελευταίου, και της Κο Γιονγκ-Χούι.

Είναι ο νεότερος Αρχηγός Κράτους παγκοσμίως και ο πρώτος βορειοκορεάτης αρχηγός που γεννήθηκε μετά την ίδρυση της χώρας. Πριν λάβει την εξουσία, ο Κιμ Γιονγκ-Ουν είχε κάνει σπάνιες δημόσιες εμφανίσεις ενώ πολλές από τις δραστηριότητες του ίδιου και της κυβέρνησής του παραμένουν άγνωστες. Ακόμα και λεπτομέρειες, όπως το ποια χρονιά γεννήθηκε και το ενδεχόμενο να φοίτησε πράγματι σε κάποιο πανεπιστήμιο της Δύσης χρησιμοποιώντας ψευδώνυμο, είναι δύσκολο να επιβεβαιωθούν.

Από τα τέλη του 2010, ο Κιμ Γιονγκ-Ουν εμφανίστηκε ως ο εμφανής διάδοχος για την ηγεσία της Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Κορέας και μετά τον θάνατο του πατέρα του, ανακοινώθηκε από την Κορεατική Κεντρική Τηλεόραση ότι θα είναι ο “Μεγάλος Διάδοχος”. Είναι ηγέτης του Εργατικού Κόμματος της Κορέας (υπήρξε γραμματέας από το 2012 έως το 2016), ηγέτης της Κεντρικής Στρατιωτικής Επιτροπής, ηγέτης της Επιτροπής Κρατικών Υποθέσεων, ανώτατος διοικητής του Κορεατικού Στρατού και μέλος του Πολιτικού Γραφείου του Εργατικού Κόμματος της Κορέας, που είναι το υψηλότερο σε ιεραρχία σώμα λήψης αποφάσεων στη Βόρεια Κορέα. Ο Κιμ Γιονγκ-Ουν ανέβηκε στην κατάταξη του Κορεατικού Στρατού στις 18 Ιουλίου 2012, εδραιώνοντας τη θέση του ως του ανώτατου διοικητή των Ενόπλων Δυνάμεων και αναφέρεται από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της χώρας ως Στρατηγός Κιμ Γιονγκ-ουν ή ως “Ο Στρατηγός”.

Το περιοδικό Time τον συμπεριέλαβε στη λίστα με τα «Πρόσωπα με τη Μεγαλύτερη Επιρροή Παγκοσμίως» το έτος 2012. Το περιοδικό Forbes τον κατέταξε στην 46η θέση στη λίστα με τους πιο ισχυρούς ανθρώπους το 2013 και στην τρίτη θέση των Κορεατών μετά τον Μπαν Κι-Μουν και τον Λι Κουν-χι. Στις 12 Δεκεμβρίου 2013, τα δελτία ειδήσεων της Βόρειας Κορέας ανέφεραν ότι ο Κιμ Γιονγκ-Ουν είχε διατάξει την εκτέλεση του θείου του Τζανγκ Σονγκ-τεκ “προδοσίας”. Στις 9 Μαρτίου 2014, ο Κιμ Γιονγκ-Ουν εξελέγη βουλευτής στις εκλογές για την Ανώτατη Λαϊκή Συνέλευση, λαμβάνοντας το 100% των ψήφων. Πιστεύεται ευρέως ότι διέταξε τη δολοφονία του ετεροθαλούς αδερφού του Κιμ Τζονγκ-ναμ στη Μαλαισία τον Φεβρουάριο του 2017.

Η The Washington Post ανέφερε το 2009 ότι οι συμμαθητές του Κιμ Γιονγκ-Ουν θυμόντουσαν πως “περνούσε ώρες φτιάχνοντας σχέδια με μολύβι του γνωστού μπασκετμπολίστα των Σικάγο Μπουλς Μάικλ Τζόρνταν”. Είχε εμμονή με το μπάσκετ και τα ηλεκτρονικά παιχνίδια. Στις 26 Φεβρουαρίου 2013, ο Κιμ Γιονγκ-Ουν συνάντησε τον Ντένις Ρόντμαν και καθοδήγησε πολλούς δημοσιογράφους και ρεπόρτερ να αναφέρουν ότι ο Ρόντμαν ήταν ο πρώτος Αμερικανός που είχε συναντήσει ο Κιμ Γιονγκ-Ουν. Ο Ρόντμαν περιέγραψε το ταξίδι του στο ιδιωτικό νησί του Κιμ Γιονγκ-Ουν, “Είναι σαν τη Χαβάη ή την Ίμπιζα αλλά είναι ο μοναδικός άνθρωπος που κατοικεί εκεί.” Ο καθαρός πλούτος του Κιμ Γιονγκ-Ουν εκτιμάται ότι είναι 5 δις αμερικανικά δολάρια.

Τον Ιούλιο του 2012, ο Κιμ Γιονγκ-Ουν εξέπληξε τον λαό του και παρακολούθησε μια συναυλία της Μπάντας Μόρανμπονγκ. Η συναυλία περιείχε αρκετά στοιχεία της ποπ μουσικής της Δύσης, ιδιαίτερα των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο Κιμ Γιονγκ-Ουν πήρε αφορμή από την εκδήλωση αυτή για να παρουσιάσει για πρώτη φορά τη σύζυγό του στο ευρύ κοινό, μια κίνηση που δεν είχε ξανασυμβεί στη Βόρεια Κορέα.

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του Ντένις Ρόντμαν, ο ανταποκριτής του περιοδικού Vice Ράιαν Ντάφι παρατήρησε ότι “ο ηγέτης ήταν ‘κοινωνικά αδέξιος’ και δεν έκανε επαφή με τα μάτια όταν αντάλασσε χειραψία”.

Σύμφωνα με τον Τσονγκ Σονγκ-τσανγκ του Ινστιτούτου Σέτζονγκ, ο Κιμ Γιονγκ-Ουν προβάλει ένα ορατό ενδιαφέρον για την ευημερία του λαού του και επιθυμεί μια μεγαλύτερη συναναστροφή με αυτόν από ό,τι είχε ο πατέρας του.

Πριν μερικές ώρες ο Κιμ ζήτησε από το Πεκίνο να «συσφίξουν τις σχέσεις τους».