Η επίδοση του προέδρου Joe Biden στο ντιμπέιτ με τον Donald Trump την περασμένη εβδομάδα προκάλεσε σημαντική ανησυχία στους Δημοκρατικούς για το μέλλον της δημοκρατίας στις ΗΠΑ. Ο Biden εμφανίστηκε αμήχανος, μιλούσε συχνά με μεγάλες παύσεις και μερικές φορές είχε κενό βλέμμα. Έτσι, ορισμένοι χρήστες που αρέσκονται σε θεωρίες συνωμοσίας στα social media υπέθεσαν ότι ο Biden μπορεί να είχε στοχοποιηθεί με ένα όπλο κατευθυνόμενης ενέργειας, προκαλώντας συμπτώματα παρόμοια με το σύνδρομο της Αβάνας (Havana Syndrome).

Το σύνδρομο της Αβάνας περιγράφει ένα σύνολο μυστηριωδών παθήσεων που έχουν επηρεάσει τους κατασκόπους των ΗΠΑ την τελευταία δεκαετία. Ορισμένες θεωρίες υποδηλώνουν ότι αντίπαλοι όπως η Ρωσία ή η Κίνα μπορεί να χρησιμοποιούν αόρατα όπλα ακτίνων για να προκαλέσουν εγκεφαλική βλάβη στους Αμερικανούς. Αν και η επιστήμη πίσω από αυτούς τους ισχυρισμούς είναι αβέβαιη, ορισμένοι πιστεύουν ότι αυτό θα μπορούσε να εξηγήσει τη συμπεριφορά του Προέδρου κατά τη διάρκεια του ντιμπέιτ.

Ο Igor Sushko σχολιάσε στο Χ ότι ένας επιστήμονας που γνωρίζει την έρευνα για τις κατευθυνόμενες ενεργειακές ακτίνες σημείωσε ότι τα συμπτώματα του Biden στο ντιμπέιτ έμοιαζαν με το σύνδρομο της Αβάνας. Ο ισχυρισμός αυτός, που υποτίθεται ότι υποστηρίζεται από τον πρώην κατάσκοπο της KGB Yuri Shvets, ο οποίος εγκαταστάθηκε στις ΗΠΑ το 1993, κέρδισε έδαφος στο διαδίκτυο.

Ο Sushko δημοσίευσε ένα βίντεο που αντιπαραβάλλει την παρουσία του Biden στο ντιμπέιτ στις 27 Ιουνίου με τη συγκέντρωσή του στη Βόρεια Καρολίνα την επόμενη ημέρα, υπονοώντας ότι μόνο μια στοχευμένη επίθεση θα μπορούσε να εξηγήσει τις εμφανείς δυσκολίες του Biden. Το ντιμπέιτ άφησε πολλούς Δημοκρατικούς ανήσυχους, με ορισμένους να υπερασπίζονται τον Πρόεδρο ότι είχε απλώς μια κακή βραδιά, ενώ άλλοι επισημαίνουν τον δια βίου αγώνα του με τον τραυλισμό.


Ωστόσο, η θεωρία που γίνεται viral είναι ότι ο Joe Biden στοχοποιήθηκε με αόρατα όπλα. Ο Sushko πρότεινε μάλιστα ότι ένα ρωσικό κυβερνητικό αεροπλάνο, το οποίο προσγειώθηκε στις ΗΠΑ στις 27 Ιουνίου και αναχώρησε στις 29 Ιουνίου, μπορεί να εμπλέκεται στην παράδοση αυτών των ενεργειακών όπλων.

Παρά τις εικασίες αυτές, δεν υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία που να υποστηρίζουν τη θεωρία ότι ο Biden δέχθηκε επίθεση με κατευθυνόμενα ενεργειακά όπλα. Οι επικριτές υποστηρίζουν ότι η ηλικία του, 81 ετών, είναι η πιο εύλογη εξήγηση για την απόδοσή του. Ο Trump, μόλις 3 χρόνια νεότερος, παρουσιάζει επίσης σημάδια γνωστικής παρακμής.


Η επίδοση στο ντιμπέιτ αναζωπύρωσε τις συζητήσεις σχετικά με τη στρατηγική του Δημοκρατικού Κόμματος και την καταλληλότητα των υποψηφίων του. Ενώ η εμφάνιση του Biden μπορεί να ήταν ανησυχητική, η απόδοση της σε ένα ενεργειακό, αόρατο όπλο που μοιάζει με επιστημονική φαντασία στερείται αξιόπιστων αποδείξεων. Το σημαντικό τώρα είναι το πώς οι Δημοκρατικοί μπορούν να πείσουν τους ψηφοφόρους για την επάρκεια του Biden -ή του πιθανού αντικαταστάτη του- ώστε να αποτρέψουν μια πιθανή επιστροφή του Trump, του οποίου η πολιτική ατζέντα θεωρείται από πολλούς απειλή για την αμερικανική δημοκρατία.

Με πληροφορίες από: Gizmodo