Οι βουλευτές στο Τέξας των ΗΠΑ ψήφισαν χθες Τετάρτη υπέρ νομοθεσίας που απαγορεύει τις θεραπείες φυλομετάβασης για τους ανήλικους, ενώ ο κυβερνήτης της Φλόριντα Ρον ΝτεΣάντις υπέγραψε αντίστοιχο νομοσχέδιο.

Τα νομοσχέδια, τα οποία υιοθετήθηκαν στις δύο ρεπουμπλικανικές πολιτείες, αποτελούν νέο παράδειγμα της επίθεσης των Αμερικανών συντηρητικών στα δικαιώματα της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ +.

Στο Τέξας το νομοσχέδιο απαγορεύει στους γιατρούς να προσφέρουν θεραπείες φυλομετάβασης, είτε πρόκειται για ορμονοθεραπεία είτε για χειρουργική θεραπεία. Εξαίρεση προβλέπεται για τους ανήλικους που ήδη υποβάλλονται σε τέτοιου είδους θεραπείες, αλλά και αυτοί θα πρέπει σταδιακά «να τις σταματήσουν».

Για να γίνει νόμος το νομοσχέδιο πρέπει να υπογραφεί από τον Ρεπουμπλικάνο κυβερνήτη του Τέξας, τον Γκρεγκ Άμποτ, μια κατά τα φαινόμενα τυπική διαδικασία με δεδομένες τις απόψεις του για το θέμα.

Πέρυσι ο Άμποτ είχε ζητήσει από τις υπηρεσίες της πολιτείας του να ερευνήσουν τους γονείς των παιδιών που λαμβάνουν θεραπεία φυλομετάβασης, εξισώνοντάς τες με κακοποίηση. Αυτό οδήγησε αρκετές οικογένειες να φύγουν από την πολιτεία.

Αν επικυρωθεί το νομοσχέδιο, το Τέξας, η δεύτερη πιο πολυπληθής πολιτεία των ΗΠΑ, θα γίνει η μεγαλύτερη των ΗΠΑ που έχει υιοθετήσει αυτή την πολιτική. Αλλά δεν είναι η μόνη.

Ο ΝτεΣάντις, κυβερνήτης της Φλόριντα, της τρίτης πιο πυκνοκατοικημένης των ΗΠΑ, υπέγραψε χθες νομοσχέδιο, που είχε ψηφιστεί στις αρχές Μαΐου και το οποίο απαγορεύει τις ορμονοθεραπείες και τη χειρουργική μετάβαση φύλου στους ανήλικους.

Ο Ρεπουμπλικάνος συνέκρινε αυτές τις ιατρικές πράξεις με «ακρωτηριασμό».

«Πρόκειται για μια επίθεση κατά της ελευθερίας», κατήγγειλε ο Τζο Σόντερς της ένωσης Equality Florida που υπερασπίζεται τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων. «Οι ελεύθερες πολιτείες δεν αφαιρούν από τους γονείς το δικαίωμα να αποφασίσουν ποιες θεραπείες θα λαμβάνουν τα παιδιά τους», πρόσθεσε.

Συνολικά 15 πολιτείες στις ΗΠΑ έχουν υιοθετήσει αντίστοιχους περιορισμούς. Άλλες νομοθεσίες απαγορεύουν τη συζήτηση για τα φύλα στα σχολεία και τη χρήση ουδέτερων ως προς το φύλο αντωνυμιών από τους ανήλικους.

Αντιθέτως Δημοκρατικές πολιτείες έχουν δεσμευθεί να αποτελέσουν «καταφύγιο» για τα ανήλικα τρανς άτομα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ