Ο Ρόνσον Τσαν, πρόεδρος της Ένωσης Δημοσιογράφων του Χονγκ Κονγκ (HKJA), συνελήφθη για παρεμπόδιση των δυνάμεων της τάξης και διατάραξη της δημόσιας τάξης.


Το Channel C, το ονλάιν πρακτορείο ειδήσεων για το οποίο εργάζεται ο Τσαν, ανακοίνωσε πως αστυνομικοί πήραν μαζί τους το δημοσιογράφο, αφού ζήτησαν να επιβεβαιώσουν την ταυτότητά του την ώρα που έκανε ρεπορτάζ για μια συνάντηση ιδιοκτητών εργατικών κατοικιών.

Η αστυνομία επιβεβαίωσε πως ένας 41χρονος ονόματι Τσαν συνελήφθη επειδή αρνήθηκε να επιδείξει την ταυτότητά του στους αστυνομικούς και συμπεριφέρθηκε με «μη συνεργάσιμο» τρόπο παρά τις πολλές προειδοποιήσεις που του έγιναν.

Ο Τσαν επρόκειτο να αναχωρήσει στα τέλη Σεπτεμβρίου από το Χονγκ Κόνγκ, αφού έλαβε μια υποτροφία για να συμμετάσχει σε ένα πρόγραμμα έξι μηνών του Ινστιτούτου Ρόιτερς στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Ο Τσαν επανεξελέγη τον Ιούνιο επικεφαλής της HKJA, του κύριου συνδικάτου των τοπικών δημοσιογράφων.

Όπως πολλές οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών και συνδικάτα υπέρ της δημοκρατίας που έχουν σήμερα κλείσει, ο Τσαν και η HKJA αποτέλεσαν στόχους πολλών επικρίσεων από την πλευρά των μέσων ενημέρωσης που εξαρτώνται από το γραφείο σύνδεσμο του Πεκίνου στην πόλη.

Συχνά αστυνομικές επεμβάσεις ακολουθούν τέτοιες επικρίσεις.

Καταστολή των διαφωνούντων

Οι αρχές διεξάγουν μια εκτεταμένη εκστρατεία καταστολής των διαφωνούντων στο Χονγκ Κονγκ μετά τις τεράστιες και μερικές φορές βίαιες διαδηλώσεις υπέρ της δημοκρατίας του 2019.

Η εφημερίδα Apple Daily και η ιντερνετική ενημερωτική πλατφόρμα StandNews, για την οποία εργάζεται ο Τσαν, έκλεισαν αμφότερες πέρυσι αφού στελέχη τους κατηγορήθηκαν ότι παραβιάζουν το νόμο περί εθνικής ασφαλείας.

Ο δημόσιος ραδιοσταθμός της πόλης, ο RTHK, μοιάζει όλο και περισσότερο με τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης, μετά την αναδιοργάνωσή του με κυβερνητική διαταγή.

Η λέσχη ξένου Τύπου του Χονγκ Κονγκ (FCCHK) αρνήθηκε φέτος να απονείμει το βραβείο Τύπου για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ασία, επικαλούμενη το νόμο περί ασφαλείας, μια απόφαση η οποία προκάλεσε αντιδράσεις μεταξύ πολλών δημοσιογράφων μελών της.

Η λέσχη δημοσιοποίησε πρόσφατα στον ιστότοπό της μια μετριασμένη δήλωση για την ελευθερία του Τύπου, αποσύροντας τη δήλωση: «Αντιμέτωποι με χωρίς προηγούμενο επιθέσεις εναντίον των μέσων μαζικής ενημέρωσης, ποτέ ο ρόλος της λέσχης μας δεν ήταν τόσο ζωτικής σημασίας – ούτε η δέσμευσή μας τόσο ισχυρή».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ