Είκοσι πέντε άτομα συνελήφθησαν σε επιδρομές σε όλη τη Γερμανία ως ύποπτοι για συνωμοσία με σκοπό την ανατροπή της κυβέρνησης.

Γερμανικά δημοσιεύματα αναφέρουν ότι η ομάδα ακροδεξιών και πρώην στρατιωτικών σχεδίαζε να εισβάλει στο κτίριο του κοινοβουλίου, το Ράιχσταγκ, και να καταλάβει την εξουσία.

Ένας Γερμανός που αναφέρεται ως πρίγκιπας με το όνομα «Χάινριχ XIII», 71 ετών, φέρεται να είχε κεντρικό ρόλο στα σχέδιά τους. Σύμφωνα με τους ομοσπονδιακούς εισαγγελείς, είναι ο ένας από τους δύο φερόμενους ως αρχηγούς μεταξύ των συλληφθέντων σε 11 γερμανικά κρατίδια.

Οι συνωμότες φέρονται να περιλαμβάνουν μέλη του εξτρεμιστικού κινήματος Reichsbürger [Πολίτες του Ράιχ], το οποίο βρίσκεται εδώ και καιρό στο στόχαστρο της γερμανικής αστυνομίας για βίαιες επιθέσεις και θεωρίες συνωμοσίας. Αρνούνται επίσης να αναγνωρίσουν το σύγχρονο γερμανικό κράτος.

Υπολογίζεται ότι περίπου 50 άνδρες και γυναίκες είναι μέλη της ομάδας, οι οποίοι φέρονται να έχουν σχεδιάσει να ανατρέψουν τη δημοκρατία και να την αντικαταστήσουν με ένα νέο κράτος κατά το πρότυπο της Γερμανίας του 1871 – μια αυτοκρατορία που ονομάζεται «Δεύτερο Ράιχ».

18 Ιανουαρίου 1871 – Ο Γουλιέλμος Α’ ανακηρύσσεται αυτοκράτορας της νέας Γερμανικής Αυτοκρατορίας στις Βερσαλλίες

Έφοδοι πραγματοποιήθηκαν σε μεγάλο μέρος της χώρας και δύο άτομα συνελήφθησαν στην Αυστρία και την Ιταλία, μετέδωσε το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων DPA. Οι συλληφθέντες επρόκειτο να ανακρίνονται αργότερα εντός της ημέρας. Ο υπουργός Δικαιοσύνης Μάρκο Μπούσμαν έγραψε στο Twitter ότι διεξάγεται μεγάλη αντιτρομοκρατική επιχείρηση και ότι υπάρχουν υποψίες για «ένοπλη επίθεση κατά συνταγματικών οργάνων». Ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας δήλωσε ότι η ομάδα σχεδίαζε βίαιο πραξικόπημα από τον Νοέμβριο του 2021.

Πρώην μέλη του στρατού αποτελούσαν επίσης σημαντικό μέρος του πραξικοπήματος, σύμφωνα με τις αναφορές. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονταν πρώην στρατιώτες από ειδικές μονάδες.

Οι συνωμότες είχαν ήδη καταρτίσει σχέδια για να κυβερνήσουν τη Γερμανία, δήλωσε η ομοσπονδιακή εισαγγελία. Τα μέλη αντιλαμβάνονταν ότι θα μπορούσαν να πραγματοποιήσουν τους στόχους τους μόνο με «στρατιωτικά μέσα και βία κατά των εκπροσώπων του κράτους» και αυτό περιελάμβανε τη διενέργεια δολοφονιών.

Ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας ZDF μετέδωσε ότι ένα πρώην ακροδεξιό μέλος της κάτω βουλής του κοινοβουλίου, της Μπούντεσταγκ, συμμετείχε επίσης στη συνωμοσία και ήταν έτοιμος να τοποθετηθεί ως υπουργός Δικαιοσύνης της ομάδας, με επικεφαλής τον πρίγκιπα Χάινριχ.

Πηγή: CNN