Στο Βλαδιβοστόκ, στο ρωσικό λιμάνι του Ειρηνικού, οι κάτοικοι λένε ότι αναμένουν επίσκεψη του Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν, κάτι που οι ΗΠΑ φοβούνται ότι μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερες προμήθειες όπλων για τον ρωσικό στρατό στην Ουκρανία.

Το ταξίδι του Κιμ δεν έχει ακόμα επιβεβαιωθεί. Πρώτη φορά αναφέρθηκε από την εφημερίδα New York Times, που επικαλέστηκε Αμερικανούς αξιωματούχους ενώ η υπηρεσία Πληροφοριών της Νότιας Κορέας δήλωσε ότι είναι πιθανόν να πραγματοποιηθεί. Το Κρεμλίνο δήλωσε ότι δεν έχει «τίποτα να πει» επί του θέματος, αν και ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν αναμένεται να μιλήσει αυτή την εβδομάδα σε οικονομικό φόρουμ, στο ρωσικό λιμάνι του Βλαδιβοστόκ, στον Ειρηνικό, 6.500 χιλιόμετρα ανατολικά της Μόσχας.

Πηγή που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία της δήλωσε στο Reuters ότι τις επόμενες ημέρες αναμένεται επίσκεψη του Κιμ. Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax επικαλέστηκε πολλές ανώνυμες πηγές που δήλωσαν ότι ο Κιμ αναμένεται να επισκεφθεί σύντομα τη ρωσική Άπω Ανατολή.

Ο Κιμ φαίνεται πως αναχώρησε για τη Ρωσία με τρένο, όπως μετέδωσε σήμερα το νοτιοκορεατικό δίκτυο YTN, επικαλούμενο κυβερνητική πηγή. Το ταξίδι, εάν επιβεβαιωθεί, θα είναι η πρώτη επίσκεψη του Κιμ στο εξωτερικό εδώ και πάνω από τέσσερα χρόνια και η πρώτη μετά την πανδημία της Covid.

Το Βλαδιβοστόκ απέχει μόλις 130 χιλιόμετρα από τα ρωσικά σύνορα με τη Βόρεια Κορέας. Εάν πράγματι κάνει το ταξίδι αυτό, θα είναι μόλις η δεύτερη, δημοσίως γνωστή, επίσκεψή του στη Ρωσία.

Στο Βλαδιβοστόκ, στους δρόμους υπήρχε εντονότερη από τη συνηθισμένη παρουσία της αστυνομίας αλλά δεν έχουν τοποθετηθεί βορειοκορεατικές σημαίες –σε αντίθεση με την τελευταία φορά που η πόλη είχε στολιστεί με σημαίες της κομμουνιστικής χώρας.

Στην κεντρική πλατεία του Βλαδιβοστόκ δίπλα σε μνημείο αφιερωμένο στους στρατιώτες του Κόκκινου Στρατού, Ρώσοι δήλωσαν ότι αναμένουν την επίσκεψη του Κιμ.

«Και οι δύο χώρες δείχνουν τα δόντια τους σε όλο τον κόσμο και μπορούν να υπερασπιστούν τον εαυτό τους. Άρα έχουν κάτι κοινό», δήλωσε ο Φίοντορ, κάτοικος του Βλαδιβοστόκ, που αρνήθηκε να δώσει το επώνυμό του.

Άλλοι αναφέρθηκαν στο οικονομικό φόρουμ στο οποίο συμμετέχει ο Πούτιν.

«Γίνεται ένα φόρουμ, άρα όλα βγάζουν νόημα –θα έρθει», δήλωσε ο Νικολάι, που επίσης αρνήθηκε να δώσει το επώνυμό του. «Η ασφάλεια θα τρέχει και πάλι πίσω από τη λιμουζίνα του».

ΒΟΡΕΙΑ ΚΟΡΕΑ

Κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, η Μόσχα υποστήριξε τη Βόρεια Κορέα αν και οι σχέσεις τους περιπλέχθηκαν όταν ο Κινέζος ηγέτης Μάο Τσετούνγκ διέρρηξε τις σχέσεις με το Κρεμλίνο λόγω της επιλογής της Σοβιετικής Ενωσης να εφαρμόσει την πολιτική της ειρηνικής συνύπαρξης με τη Δύση.

Μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991, οι σχέσεις ψυχράνθηκαν εν μέσω χάους στη Ρωσία και η Κίνα θεωρείται η πιο ισχυρή επιρροή στην Πιονγκγιάνγκ.

Οι ΗΠΑ έχουν εκφράσει ανησυχία για αυτό που χαρακτηρίζουν προχωρημένες διαπραγματεύσεις για όπλα μεταξύ των δύο χωρών, με τον σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν να καλεί τον Κιμ να «μην προμηθεύσει όπλα στη Ρωσία που θα καταλήξουν να σκοτώσουν Ουκρανούς».

Αναλυτές υποστηρίζουν ότι η Βόρεια Κορέα έχει τεράστιες προμήθειες οβίδων πυροβολικού, πυραύλων και πυρομαχικών μικρών όπλων που θα μπορούσαν να βοηθήσουν τη Ρωσία να αναπληρώσει τα τεράστια αποθέματα που έχει χρησιμοποιήσει στους 18 και πλέον μήνες του πολέμου στην Ουκρανία.

Ως αντάλλαγμα, η Ρωσία θα μπορούσε να προσφέρει σιτηρά, πετρέλαιο και στρατιωτική τεχνολογία καθώς ο Κιμ θέλει να αναπτύξει δυνατότητες όπως πυρηνοκίνητα υποβρύχια και δορυφόρους στρατιωτικής αναγνώρισης.

Οι ΗΠΑ έχουν κατηγορήσει τη Βόρεια Κορέα ότι προμηθεύει όπλα στη Ρωσία αλλά δεν είναι σαφές εάν έχουν γίνει παραδόσεις. Η Ρωσία και η Νότια Κορέα αρνούνται αυτές τις κατηγορίες αλλά έχουν υποσχεθεί να εμβαθύνουν την αμυντική συνεργασία.

«Εκείνος (ο Κιμ Γιονγκ Ουν) είναι τόσο αινιγματικός, άρα δεν γνωρίζω εάν θα έρθει ή όχι», δήλωσε η Σβετλάνα, κάτοικος του Βλαδιβοστόκ. «Αλλά νομίζω ότι πρέπει να έρθει –έχουμε κάποιες αλλαγές σε εξέλιξη, άρα πρέπει να τον ενδιαφέρει τι συμβαίνει στη Ρωσία».