Για πρώτη φορά εδώ και έναν αιώνα η Ρωσία αθέτησε πληρωμή εξωτερικού χρέους, που έληγε χθες το βράδυ. Ρούβλια υπάρχουν, αλλά λόγω των κυρώσεων δεν μπορούν να μετατραπούν σε δολάρια ή ευρώ.


Aν και μία επίσημη χρεοκοπία θα ήταν σε μεγάλο βαθμό συμβολική, δεδομένου ότι η Ρωσία δεν μπορεί να δανεισθεί από το εξωτερικό και ούτε το χρειάζεται χάρη στα μεγάλα έσοδα από τις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου, κάτοχοι ομολόγων κυρίως από την Ασία έβαλαν το «στίγμα» κατηγορώντας τη Μόσχα ότι δεν εξόφλησε ληξιπρόθεσμους τόκους.

Οι πληρωμές αφορούν τόκους ύψους 100 εκατ. δολαρίων για δύο ρωσικά ομόλογα, το πρώτο με νόμισμα αναφοράς το δολάριο και το δεύτερο με νόμισμα αναφοράς το ευρώ, οι οποίοι έπρεπε να πληρωθούν στις 27 Μαΐου, με την περίοδο χάριτος των 30 ημερών να λήγει την Κυριακή.

Ορισμένοι κάτοχοι ομολόγων από την Ταϊβάν δεν είχαν πληρωθεί τη Δευτέρα, όπως δήλωσαν πηγές στο Reuters και για πολλούς ομολογιούχους, η μη κατάθεση συνιστά αθέτηση πληρωμής.

H αποπληρωμή των ασφάλιστρων για την αθέτηση πληρωμών (CDS) κάποιου ρωσικού χρέους προκλήθηκε από την αδυναμία της Ρωσίας να πληρώσει τόκους 1,9 εκατ. δολαρίων που ήταν ληξιπρόθεσμοι στις αρχές Απριλίου.

«Ασυνήθιστη χρεοκοπία καθώς η Ρωσία έχει τα κεφάλαια για να εξυπηρετήσει το χρέος της».

Οι προσπάθειες της Ρωσίας να αποφύγει την πρώτη μεγάλη αθέτηση πληρωμών για διεθνή ομόλογά της μετά την επανάσταση των Μπολσεβίκων πριν από έναν και πλέον αιώνα, προσέκρουσαν σε ένα αξεπέραστο εμπόδιο στα τέλη Μαΐου, όταν η Υπηρεσία Ελέγχου Ξένων Περιουσιακών Στοιχείων του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ (OFAC) ουσιαστικά μπλόκαρε τη δυνατότητα της Μόσχας να κάνει πληρωμές.

«Από τον Μάρτιο, θεωρούσαμε ότι η χρεοκοπία της Ρωσίας είναι πιθανόν αναπόφευκτη και το ερώτημα ήταν μόνο πότε θα συνέβαινε», δήλωσε στο Reuters ο επικεφαλής για κρατικές δικαστικές υποθέσεις της νομικής εταιρείας.

Κατά κάποιον τρόπο, η Ρωσία έχει ήδη κηρυχθεί σε χρεοκοπία, τουλάχιστον από μία Επιτροπή που αποφάνθηκε πως έχει υπάρξει «πιστωτικό γεγονός» για κάποια από τα χρεόγραφά της.

Μέχρι την εισβολή στην Ουκρανία, μία κρατική χρεοκοπία φαινόταν αδιανόητη, με τα ρωσικά ομόλογα να έχουν επενδυτική διαβάθμιση.

Η Ρωσία αντιμετώπισε δυσκολίες στην πραγματοποίηση πληρωμών για τα ομόλογά της, συνολικού ύψους 40 δισ. δολαρίων, μετά την εισβολή της στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, επειδή οι σαρωτικές κυρώσεις της Δύσης απέκοψαν ουσιαστικά τη χώρα από το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Το Κρεμλίνο έχει επανειλημμένα κατηγορήσει τη Δύση ότι επιχειρεί να την εξωθήσει σε τεχνητή χρεοκοπία.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters/ΕΡΤ