Η συντονίστρια του ΟΗΕ για τις ανθρωπιστικές επιχειρήσεις στα παλαιστινιακά εδάφη προειδοποίησε σήμερα πως «κανένα μέρος δεν είναι ασφαλές στη Γάζα» εξαιτίας των ισραηλινών βομβαρδισμών, οι οποίοι διεξάγονται στο έδαφος αυτό από τις 7 Οκτωβρίου που άρχισε ο πόλεμος με τη Χαμάς με την αιματηρή εισβολή ενόπλων της στο ισραηλινό έδαφος.

Η συντονίστρια, η Λιν Χέιστινγκς, υποστήριξε σε ανακοίνωσή της πως οι «εκ των προτέρων προειδοποιήσεις» που εκδίδονται από τον ισραηλινό στρατό προς τους πληθυσμούς για να εκκενώσουν ζώνες τις οποίες σκοπεύει να στοχοθετήσει, «δεν κάνουν καμιά διαφορά».

«Κανένα μέρος δεν είναι ασφαλές στη Γάζα», τόνισε.

Ο ισραηλινός στρατός «συνεχίζει να προειδοποιεί τους κατοίκους της πόλης της Γάζας ότι αυτοί που παραμένουν στα σπίτια τους θέτουν τον εαυτό τους σε κίνδυνο», υπενθυμίζει η Χέιστινγκς.

«Σε ορισμένες περιπτώσεις, η ειδοποίηση (σ.σ.: του ισραηλινού στρατού) ενθαρρύνει τους ανθρώπους να πάνε σε μια ανθρωπιστική ζώνη στο Αλ-Μαουάσι», που βρίσκεται δυτικά της πόλης Χαν Γιούνες, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.

Όμως «τα Ηνωμένα Έθνη έχουν την πρόθεση να παράσχουν τη βοήθεια εκεί όπου βρίσκονται τα πρόσωπα που έχουν ανάγκη», διαβεβαίωσε.

«Για τους ανθρώπους που δεν μπορούν να απομακρυνθούν -επειδή δεν έχουν πού να πάνε ή είναι ανίκανοι να μετακινηθούν- οι εκ των προτέρων προειδοποιήσεις δεν κάνουν καμιά διαφορά», υπογράμμισε η Χέιστινγκς.

«Όταν οι οδοί εκκένωσης βομβαρδίζονται, όταν οι άνθρωποι στο βορρά, όπως και στο νότο, παγιδεύονται από τις εχθροπραξίες, όταν λείπουν τα ουσιώδη στοιχεία για την επιβίωση και όταν δεν υπάρχει καμιά εγγύηση για την επιστροφή τους, οι άνθρωποι βρίσκονται αντιμέτωποι με αδύνατες επιλογές», πρόσθεσε.

Η ίδια υπενθύμισε πως «η διεξαγωγή ένοπλων συγκρούσεων οπουδήποτε στον κόσμο υπόκειται στο διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο. Αυτό σημαίνει πως οι άμαχοι πρέπει να προστατεύονται και να διαθέτουν τα ουσιώδη στοιχεία για την επιβίωσή τους όπου κι αν βρίσκονται και είτε επιλέγουν να μετακινηθούν είτε να παραμείνουν».

«Αυτό σημαίνει επίσης πως οι όμηροι -όλοι οι όμηροι- πρέπει να απελευθερωθούν αμέσως και χωρίς όρους», τόνισε ακόμη.

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν σήμερα πως ο αριθμός των ανθρώπων που έχει επιβεβαιωθεί πως κρατούνται όμηροι στη Γάζα μετά την αιματηρή επίθεση, που πραγματοποίησε η Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος στις 7 Οκτωβρίου, ανέρχεται σε 224 και μπορεί να αυξηθεί περαιτέρω.

Από την ίδια πηγή ανακοινώθηκε πως ο αριθμός των ισραηλινών στρατιωτών που έχουν σκοτωθεί από την έναρξη της σύγκρουσης στη Γάζα έχει φθάσει τους 309.

Οι ευρωπαίοι ηγέτες θα ζητήσουν συνεχή, ταχεία, ασφαλή και απρόσκοπτη ανθρωπιστική πρόσβαση στην Γάζα.

Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα ζητήσουν την εγκαθίδρυση «ανθρωπιστικών διαδρόμων και παύσεων» στις εχθροπραξίες για την είσοδο της ανθρωπιστικής βοήθειας στην Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με το τελικό σχέδιο του κοινού ανακοινωθέντος που θα τεθεί προς έγκρισιν στην σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εκφράζει την σοβαρότατη ανησυχία του για την επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στην Γάζα και απευθύνει έκκληση για συνεχή, ταχεία, ασφαλή και απρόσκοπτη ανθρωπιστική πρόσβαση και βοήθεια ώστε να φθάσει σε όσους την χρειάζονται μέσω όλων των αναγκαίων μέτρων, περιλαμβανομένων ανθρωπιστικών διαδρόμων και παύσεων», αναφέρεται στο κείμενο.

«Η Ευρωπαϊκή Ενωση θα συνεργασθεί στενά με εταίρους στην περιοχή για να προστατεύσει τους πολίτες, να παράσχει βοήθεια και να διευκολύνει την πρόσβαση σε τρόφιμα, νερό, ιατρική περίθαλψη, καύσιμα και καταφύγιο, διασφαλίζοντας ότι αυτή η βοήθεια δεν θα αποτελεί αντικείμενο κατάχρησης από τρομοκρατικές οργανώσεις».

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ