Ισχυρός σεισμός 7 βαθμών σημειώθηκε χθες κοντά στην πόλη Cianjur στο κύριο νησί της Ινδονησίας, την Ιάβα, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 162 άνθρωποι και να τραυματιστούν εκατοντάδες άλλοι. Πολλοί άνθρωποι πιστεύεται ότι εξακολουθούν να είναι παγιδευμένοι κάτω από τα ερείπια, γεγονός που οδήγησε σε φόβους ότι ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί. Μέχρι και 60 μίλια μακριά, στην πρωτεύουσα Τζακάρτα, ο σεισμός ταρακούνησε νοικοκυριά και ψηλά κτίρια.

Εργαζόμενοι στις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης και άλλοι προσπαθούσαν κατά τη διάρκεια της νύχτας να ανασύρουν παγιδευμένους ανθρώπους, αντιμετωπίζοντας αποκλεισμένους δρόμους, κατολισθήσεις και εκατοντάδες κτίρια που κατέρρευσαν. Οι προσπάθειες διάσωσης δυσχεραίνουν επειδή το κεντρικό νοσοκομείο είχε υποστεί ζημιές και είχε πέσει το ρεύμα.

Ο σεισμός ήταν πολύ επιφανειακός, καθώς σημειώθηκε σε βάθος μόλις έξι μιλίων, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Οι ρηχοί σεισμοί μπορεί συχνά να είναι πιο καταστροφικοί από τους βαθύτερους, επειδή τα σεισμικά κύματα διανύουν μικρότερη απόσταση μέχρι την επιφάνεια, χάνοντας λιγότερη ενέργεια στη διαδρομή.

Το απέραντο αρχιπέλαγος της Ινδονησίας βρίσκεται στο «Δαχτυλίδι της Φωτιάς», ένα τόξο ηφαιστείων και ρηγμάτων γύρω από τη λεκάνη του Ειρηνικού. Μεγάλοι και μικροί σεισμοί συμβαίνουν σχεδόν καθημερινά.

Σύμφωνα με τις πρώτες αναφορές, ο σεισμός κατέστρεψε 343 κτίρια και προκάλεσε ζημιές σε πολλά άλλα, συμπεριλαμβανομένων κυβερνητικών γραφείων, σχολείων και θρησκευτικών χώρων.

Πηγή: The New York Times