Περνώντας από τη διασταύρωση της 10th Avenue με τη 30th Street στη Νέα Υόρκη, το μάτι τραβάει μια αλλαγή γλυπτού στο τοπίο του High Line Plinth: ανάμεσα σε ουρανοξύστες και πάνω σε μια γέφυρα από χάλυβα, η Ελβετή καλλιτέχνις Pamela Rosenkranz έχει καλλιεργήσει ένα συνθετικό δέντρο με έντονο νέον ροζ χρώμα το οποίο αναπαριστά τις διακλαδώσεις οργάνων, αγγείων και ιστού του ανθρώπινου σώματος. Η εγκατάσταση «Old Tree» γεφυρώνει το άστυ και την ύπαιθρο ως μια μεταφορά της φύσης, μέσω της τέχνης του δρόμου, που σταδιακά είναι εκτός τόπου στην ολοένα μεταβαλλόμενη μητρόπολη αρχιτεκτονημάτων που έχει δημιουργήσει ο άνθρωπος.

Ο οργανισμός High Line Art, ο οποίος οργανώνει προγράμματα δημόσιας τέχνης και εγκαταστάσεις κατά μήκος της High Line, ανακοίνωσε το γλυπτό της Rosenkranz ως την τρίτη παραγγελία για το High Line Plinth. Φιλοξενώντας διαφορετικά δέντρα κάθε 18 μήνες, το Plinth είναι το μόνο σημείο στη Νέα Υόρκη που προσφέρεται για μεγάλης κλίμακας έργα τέχνης. «Αυτό το έργο ξεχώρισε αμέσως λόγω της φιλοδοξίας ως προς την κλίμακα, και το χρώμα είναι κάτι απίστευτο που το έφερε σε ένα τελείως άλλο επίπεδο» είπε, μιλώντας στο Artnet News, η Cecilia Alemani, διευθύντρια και επικεφαλής επιμελήτρια του High Line Art. «Είναι σαν τη κεντρική πλατεία σε ένα χωριό με ένα δέντρο και παγκάκια γύρω του» πρόσθεσε.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Andrew Laing (@andrew.mcd.laing)

Κατασκευασμένο έξω από το Σαν Ντιέγκο, το γλυπτό, σε τμήματα, διέσχισε τις ΗΠΑ πάνω σε δύο φορτηγά. Κάθε ένα από τα 16 κλαδιά του και τις έξι ρίζες του συναρμολογήθηκε προσεκτικά επί τόπου· το «Γέρικο Δέντρο» μεγάλωνε σιγά σιγά, λες και το είχε φυτέψει εκεί η Pamela Rosenkranz, η οποία κάλυψε το βάθρο με μια γήινη επιφάνεια ώστε να μοιάζει με χώμα. Η εγκατάσταση θα παραμείνει έως το φθινόπωρο του 2024.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Grenn (@lattegoy)

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ