Το πρωί της Παρασκευής και στη συνέχεια καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 15 έρευνες από πράκτορες της Κεντρικής Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Διαφθοράς στις Βρυξέλλες και συνελήφθησαν πέντε άτομα, τα οποία θεωρούνται ύποπτα, για ανάκριση από ερευνητές με επικεφαλής τον ανακριτή Michel Claise.

Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται ο Luca Visentini, νεοεκλεγείς γενικός γραμματέας της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων, ο πρώην ευρωβουλευτής Pier-Antonio Panzeri, καθώς και ο πρώην κοινοβουλευτικός βοηθός του Panzeri και σύντροφός της Εύας Καϊλή.

Η τελευταία, ηλικίας 44 ετών, πρώην παρουσιάστρια της ελληνικής τηλεόρασης και ευρωβουλευτής από το 2014, βρέθηκε επίσης στο στόχαστρο των ερευνητών, όπως αναφέρουν η Le Soir και η Knack. Το σπίτι της ερευνήθηκε αργά το βράδυ της Παρασκευής και η ίδια προσήχθη για ανάκριση. Η ομοσπονδιακή εισαγγελία επιβεβαιώνει τη σύλληψη μέλους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η Εύα Καϊλή είναι μία από τους 14 αντιπροέδρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Την 1η Νοεμβρίου, μεταδόθηκε στο Twitter η συνάντηση μεταξύ της κας Καϊλή και του κ. Al Marri, Υπουργού Εργασίας του Κατάρ. Η αξιωματούχος της ΕΕ είχε επικροτήσει τη δέσμευση του Κατάρ να συνεχίσει τις εργασιακές μεταρρυθμίσεις του μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022 και εύχεται καλή επιτυχία στο τουρνουά.

Στο επίκεντρο της έρευνας βρίσκονται οι ενέργειες του Κατάρ, όπου διεξάγεται επί του παρόντος το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου, το οποίο θεωρείται ύποπτο ότι «επηρέασε τις οικονομικές και πολιτικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καταβάλλοντας σημαντικά χρηματικά ποσά ή προσφέροντας σημαντικά δώρα», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ομοσπονδιακή εισαγγελία. Σύμφωνα με πηγή προσκείμενη στην υπόθεση, η διανομή αυτή των χρημάτων αποτελεί μέρος μιας συνολικής πολιτικής του κράτους του Κατάρ για την ανάπτυξη της ήπιας ισχύος του στην Ευρώπη και για να εκτιμήσουν οι άνθρωποι με στρατηγική θέση τη δράση του δημοσίως, ενώ η εικόνα του έχει πληγεί σοβαρά από τις διαμάχες σχετικά με τη μεταχείριση των εργαζομένων και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Επιπλέον, σύμφωνα με δημοσίευμα της βελγικής L’ Echo εχθές το βράδυ, τσάντες με μετρητά βρέθηκαν στο σπίτι της Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με αποτέλεσμα η Εύα Καϊλή να περάσει τη νύχτα υπό κράτηση. Σύμφωνα με την L’Echo, συνελήφθη επ’ αυτοφώρω, ο μόνος δυνατός τρόπος για να αρθεί η βουλευτική της ασυλία. Μάλιστα, μετά τις πρώτες συλλήψεις τις πρώτες πρωινές ώρες και την κατάσχεση 600.000 ευρώ σε μετρητά, οι ανακριτές συνέλαβαν τον ίδιο τον πατέρα της κας Καϊλή, ο οποίος είχε επίσης στην κατοχή του μια βαλίτσα γεμάτη μετρητά και κυκλοφορούσε, έχοντας ειδοποιηθεί από συνεργούς του, σύμφωνα με τους ανακριτές.

Όπως αναφέρει η L’ Echo, η έρευνα, η οποία ξεκίνησε το περασμένο καλοκαίρι, διεξήχθη με απόλυτη διακριτικότητα, χρησιμοποιώντας τα μέσα που χρησιμοποιούνται συνήθως για την καταστολή του οργανωμένου εγκλήματος στους κλειστούς χώρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, δηλαδή τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις.

Οι έρευνες απέχουν πολύ από το να ολοκληρωθούν, αν και μια πηγή αναφέρει ότι η βελγική δικαιοσύνη έχει ανοίξει «μεγάλο θέμα». Η στέρηση της ελευθερίας των πέντε ατόμων που συνελήφθησαν στις Βρυξέλλες θα μπορούσε να παραταθεί σήμερα Σάββατο το πρωί, προτού οι ύποπτοι παρουσιαστούν ενώπιον του δικαστή Michel Claise, κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, για πιθανά εντάλματα σύλληψης.

Πηγές: Le Soir, L’ Echo