Ο γουατεμαλτέκος εκλεγμένος πρόεδρος Bernardo Arévalo (Μπερνάρντο Αρέβαλο) τέθηκε χθες Πέμπτη επικεφαλής διαδήλωσης «κατά της διαφθοράς», στην οποία συμμετείχαν χιλιάδες άνθρωποι στην πρωτεύουσα και κάλεσε να αποπεμφθεί η γενική εισαγγελέας της χώρας της κεντρικής Αμερικής, που θεωρείται πως βρίσκεται πίσω από διάφορες έρευνες σε βάρος του.

Ο απρόσμενος νικητής των προεδρικών εκλογών του Αυγούστου με πρόγραμμα κατά της διαφθοράς αναμένεται να ορκιστεί και να αναλάβει την εξουσία τη 14η Ιανουαρίου. Όμως μετά την εκλογή του έχει βρεθεί αντιμέτωπος με διάφορες έρευνες, που ο ίδιος χαρακτηρίζει προσπάθεια να γίνει «πραξικόπημα».

Υποστηρίζεται σθεναρά από τις ΗΠΑ, την ΕΕ και τον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών.

«Κάνουμε πορεία με ενότητα για αυτή τη χώρα που θα ευημερήσει παρά τους διεφθαρμένους», δήλωσε κατά τη διάρκεια αυτής της «Πορείας για τη Δημοκρατία», που πέρασε από το κοινοβούλιο, το Ανώτατο Δικαστήριο και το Συνταγματικό Δικαστήριο, ενώ υποστηρικτές του φώναζαν το σύνθημα «κάτω οι διεφθαρμένοι».

Σύμφωνα με τον κ. Αρέβαλο, οι δικαστικές αρχές «πρόδωσαν» τον λαό, καθώς «μας διχάζουν για να επιβάλουν καθεστώτα που δεν υπηρετούν παρά μόνο ορισμένους οι οποίοι περιθωριοποιούν και κάνουν διακρίσεις σε βάρος όλου του κόσμου».

Φωτ.: Victor J. Blue / The Intercept

«Η αδύναμη και εύθραυστη δημοκρατία που έχουμε, η οποία παραβιάστηκε με διάφορους τρόπους, μολαταύτα επέτρεψε να δημιουργηθεί ο απαραίτητος χώρος ώστε οι Γουατεμαλτέκοι να εκφραστούν και να πουν ‘φτάνει πια, ποτέ πια διαφθορά’», πρόσθεσε.

Η εισαγγελία έχει ζητήσει ιδίως την άρση της νομικής ασυλίας του εκλεγμένου προέδρου, στο πλαίσιο διαδικασίας η οποία ενδέχεται να τον εμποδίσει να αναλάβει τα καθήκοντά του τον Ιανουάριο. Ενώ σειρά δικαστικών ελιγμών οδήγησε στην κατάργηση της νομικής υπόστασης του κόμματός του.

Το γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στη Γουατεμάλα εξέφρασε μετά το εισαγγελικό αίτημα για την άρση ασυλίας του κ. Αρέβαλο την «ανησυχία του για ενέργειες που μοιάζουν προορισμένες να υπονομεύσουν την ακεραιότητα της εκλογικής διαδικασίας και του κράτους δικαίου».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ