Οι συν-νικητές του Νόμπελ Ειρήνης, μεταξύ των οποίων η παλαιότερη οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Ρωσίας, η Memorial, το Κέντρο Πολιτικών Ελευθεριών της Ουκρανίας [CCL] και ο φυλακισμένος Λευκορώσος ακτιβιστής Ales Bialiatski, τιμήθηκαν σε επίσημη τελετή απονομής στο Όσλο.

Η βράβευση πραγματοποιείται καθώς η Oleksandra Matviichuk, διευθύντρια του CCL της Ουκρανίας, δήλωσε στους δημοσιογράφους την Παρασκευή ότι η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να οδηγήσει τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και τον πρόεδρο της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο ενώπιον της δικαιοσύνης.

«Πρέπει να σπάσουμε τον κύκλο της ατιμωρησίας. Πρέπει να δημιουργήσουμε ένα διεθνές δικαστήριο και να θέσουμε τον Πούτιν, τον Λουκασένκο και άλλους εγκληματίες πολέμου προ των ευθυνών τους, όχι μόνο για τους Ουκρανούς, αλλά και για τα άλλα έθνη του κόσμου», δήλωσε ο Matviichuk.

Η δικηγόρος για τα ανθρώπινα δικαιώματα δηλώνει βέβαιη ότι ο Πούτιν θα δικαστεί «αργά ή γρήγορα». Η CCL, που ιδρύθηκε το 2007, με έδρα το Κίεβο, καταγράφει εγκλήματα πολέμου που διαπράττονται από τα ρωσικά στρατεύματα στην Ουκρανία.

«Αυτός ο πόλεμος έχει χαρακτήρα γενοκτονίας», είπε. «Αν η Ουκρανία σταματήσει την αντίστασή της, δεν θα υπάρξουν άλλοι από εμάς».

Το Memorial, που έχει αναγνωριστεί για τις μελέτες του σχετικά με την πολιτική καταστολή, τερματίστηκε από το ανώτατο δικαστήριο της Ρωσίας τον Δεκέμβριο του 2021, αφού η Duma κήρυξε την οργάνωση ξένο πράκτορα το 2016.

Ο φυλακισμένος Bialiatski είναι το τέταρτο πρόσωπο στην 121χρονη ιστορία των βραβείων Νόμπελ που βραβεύεται ενώ βρίσκεται πίσω από τα κάγκελα.

Το τριπλό βραβείο έχει θεωρηθεί ως ισχυρή επίπληξη του Πούτιν και του Λουκασένκο για την καταστολή της δημοκρατίας.

Πηγή: Euronews