Η Σέρβα αντιφρονούσα, ιστορικός και ακτιβίστρια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Λατίνκα Πέροβιτς πέθανε σε ηλικία 89 ετών, ανακοίνωσε η σερβική Επιτροπή του Ελσίνκι, στο διοικητικό συμβούλιο της οποίας ήταν μέλος.

Η Πέροβιτς, η οποία πέθανε χθες, Δευτέρα, ήταν εκπρόσωπος της φιλελεύθερης πτέρυγας της τότε κυβερνώσας Ένωσης Κομμουνιστών Γιουγκοσλαβίας μετά το 1968.

Το 1972, ο Γιόσιπ Μπροζ Τίτο, πρόεδρος της χώρας και του κόμματος, αποφάσισε να “εξυγειάνει” το κόμμα από τα “φιλελεύθερα στοιχεία”.

Η Πέροβιτς και άλλοι μεταρρυθμιστές πολιτικοί έχασαν όλοι τη θέση τους.

Αφού εγκατέλειψε την πολιτική, η αντιφρονούσα αφιερώθηκε στις ιστορικές σπουδές, κυρίως σχετικά με την ιστορία της Σερβίας τον 19ο αιώνα.

Στη διάρκεια της αιματηρής διάλυσης της Γιουγκοσλαβίας και μετά κατήγγειλε τον σερβικό εθνικισμό ως αιτία των πολέμων από το 1991 ως το 1999.

Η Latinka Perović και η Didara Dukađini Đorđević που πρωταγωνίστησαν στην πολιτική σκηνή της δεκαετίας του ’60

Υπήρξε ένα από τα πρώτα δημόσια πρόσωπα στη Σερβία που αποκάλεσαν γενοκτονία τα εγκλήματα των υποστηριζόμενων από το Βελιγράδι σερβοβόσνιων πολιτοφυλάκων στον θύλακα των Βόσνιων μουσουλμάνων της Σρεμπρένιτσα, στην ανατολική Βοσνία.

Οι Σερβοβόσνιοι δολοφόνησαν 8.000 Βόσνιους μουσουλμάνους στη Σρεμπρένιτσα και τη γύρω περιοχή τον Ιούλιο του 1995, κυρίως άνδρες και αγόρια.

«Ο θάνατός της αφήνει τεράστιο κενό στην πολιτική και επιστημονική ζωή της Σερβίας», έγραψε στη νεκρολογία της η πρόεδρος της Επιτροπής του Ελσίνκι, η Σόνια Μπισέρκο. Την ίδια ώρα, η κληρονομιά της παραμένει «μια πολύτιμη πηγή έμπνευσης για όλους όσοι επιθυμούν να διατηρήσουν ζωντανή την προοπτική ενός σύγχρονου δημοκρατικού κράτους για τη Σερβία», τόνισε η Μπισέρκο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ