Ρώσοι στρατιώτες πυροβόλησαν και σκότωσαν εν ψυχρώ δύο αμάχους έξω από επιχείρηση στα περίχωρα της ουκρανικής πρωτεύουσας. Ο ένας ήταν ο ιδιοκτήτης της αντιπροσωπείας οχημάτων που λεηλατήθηκε, η οικογένεια του οποίου δεν θέλει να κατονομαστεί. Ο άλλος ήταν ο Leonid Oleksiyovych Plyats, ένας 68χρονος άνδρας που δούλευε στην επιχείρηση ως φύλακας.

«Είναι δήμιοι» είπε στο CNN η κόρη του. «Είναι απαίσιο γιατί ο πατέρας μου ήταν πολίτης, ήταν 68 ετών, ένας φιλήσυχος, άοπλος» πρόσθεσε σε ανάρτησή της. Το συμβάν καταγράφηκε από κάμερες ασφαλείας στις 16 Μαρτίου, όταν πέντε Ρώσοι στρατιώτες προσπάθησαν να εισβάλλουν στην επιχείρηση πυροβολώντας κλειδαριές και σπάζοντας την τζαμαρία.

Καθώς ο ιδιοκτήτης πλησίασε με σηκωμένα τα χέρια, τον σταμάτησαν και τον έψαξαν, προκειμένου να δουν αν είχε επάνω του όπλο. Έπειτα έφθασε στο σημείο και ο φύλακας. Στο βίντεο φαίνεται ότι υπάρχει κάποια συζήτηση πριν οι στρατιώτες απομακρυνθούν και οι δύο πολίτες αρχίσουν να περπατούν προς το πόστο τους. Τότε τουλάχιστον δύο από τους στρατιώτες γύρισαν και άνοιξαν πυρ κατά των αμάχων, οι οποίοι έπεσαν αιμόφυρτοι στο έδαφος.

Εκτός από τη δολοφονία, το βίντεο δείχνει πολλές ακόμη απάνθρωπες συμπεριφορές από την ομάδα των πέντε στρατιωτών. Οι άνδρες καταγράφηκαν μέσα στην αντιπροσωπεία να αφαιρούν τη στολή τους και να ψάχνουν μέσα σε συρτάρια και γραφεία. Ένας άντρας αρπάζει ένα καπέλο από ένα ράφι και το φοράει, ενώ δύο άλλοι καταναλώνουν αλκοόλ.

Ενώ οι στρατιώτες λεηλατούσαν τις επιχειρήσεις, ο φύλακας ήταν ακόμα ζωντανός. Το βίντεο τον δείχνει να παλεύει να σηκωθεί, να δένει κάτι που μοιάζει με μαντήλι γύρω από τον μηρό του και να σκαρφαλώνει πίσω στο γραφείο του. Από εκεί κάλεσε σε βοήθεια και τελικά εξέπνευσε λίγη ώρα μετά την άφιξη Ουκρανών στρατιωτών, που προσπάθησαν να τον απομακρύνουν.

Ανώτατος εισαγγελέας της Ουκρανίας λέει ότι το περιστατικό διερευνάται ως έγκλημα πολέμου.

Προσοχή, σκληρές εικόνες:

Πηγή: Cnn.com/Απόδοση: ΕΡΤ