Ουκρανικό δικαστήριο καταδίκασε σε ισόβια κάθειρξη τον 21χρονο Ρώσο στρατιώτη που κατηγορείται για τη δολοφονία 62χρονου αμάχου, στην πρώτη δίκη εγκλημάτων πολέμου που διεξήχθη μετά τη ρωσική εισβολή.

Ο λοχίας Βαντίμ Σισιμαρίν (Vadim Shishimarin) συνελήφθη με την κατηγορία ότι πυροβόλησε τον Ουκρανό πολίτη στο κεφάλι στo χωριό Τσουπάχιβκα της βορειοανατολικής περιοχής Σούμι, τις πρώτες ημέρες του πολέμου.

Ο ίδιος παραδέχτηκε την ενοχή του και κατέθεσε ότι πυροβόλησε τον άνδρα αφού δόθηκε εντολή να το κάνει. Είπε στο δικαστήριο ότι ανώτερος του αξιωματικός επέμεινε ότι ο Ουκρανός, ο οποίος μιλούσε στο κινητό του, μπορούσε να προδώσει την θέση τους στις ουκρανικές δυνάμεις.

Κατά τη διάρκεια της δίκης, ο Σισιμαρίν ζήτησε από τη χήρα του θύματος να τον συγχωρήσει.

Ο συνήγορος υπεράσπισης του Σισιμαρίν, Victor Ovsyanikov, υποστήριξε ότι ο πελάτης του, μέλος ρωσικής μονάδας αρμάτων μάχης που τελικά συνελήφθη, ήταν απροετοίμαστος για τη «βίαιη στρατιωτική σύγκρουση» και τις μαζικές απώλειες που συνάντησαν τα ρωσικά στρατεύματα όταν εισέβαλαν για πρώτη φορά στην Ουκρανία.

Στις αρχές Μαΐου, οι ουκρανικές αρχές είχαν ανακοινώσει τη σύλληψή του χωρίς να δίνουν λεπτομέρειες, δημοσιοποιώντας βίντεο στο οποίο ο Βαντίμ Σισιμαρίν έλεγε ότι ήρθε να πολεμήσει στην Ουκρανία για «να βοηθήσει οικονομικά τη μητέρα του».

Πηγή: Associated Press/Απόδοση: ΕΡΤ