Τρεις εβδομάδες μετά την υποστήριξη που προσέφερε ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν στον Ζεράρ Ντεπαρντιέ, μια συλλογικότητα φεμινιστικών ενώσεων καλεί σε συγκεντρώσεις σήμερα στη Γαλλία.

«Καλούμε σε συγκεντρώσεις όλους και όλες που υπερασπίζονται τα δικαιώματα των γυναικών, των παιδιών και των μειονοτήτων φύλου και που αρνούνται τις σεξιστικές και τις σεξουαλικές βιαιότητες», γράφει σε ανακοίνωσή της η συλλογικότητα Φεμινιστική Απεργία κατά του Ζεράρ Ντεπαρντιέ.

«Μετά το #metoo, έγιναν πρόοδοι. Ας μην αφήσουμε αυτές οι πρόοδοι να εξαλειφθούν από τον ανεύθυνο, βαρύ και σεξιστικό λόγο του προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος προσέβαλε τα δικαιώματα των θυμάτων και τα δικαιώματα όλων των γυναικών και παιδιών», προσθέτει η συλλογικότητα.

Μια συγκέντρωση έχει οργανωθεί για τις 18:00 στο Παρίσι. Άλλες έχουν ανακοινωθεί σε περίπου 30 πόλεις, μεταξύ των οποίων η Μασσαλία, η Λίλλη και η Λιόν.

Προσκεκλημένος στις 20 Δεκεμβρίου στο δημόσιο τηλεοπτικό σταθμό France 5, ο Εμανουέλ Μακρόν υποστήριξε τον Ζεράρ Ντεπαρντιέ -στον οποίο έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για βιασμούς και είναι στόχος τριών προσφυγών για σεξουαλική επίθεση ή βιασμό τις οποίες αρνείται-, χαρακτηρίζοντάς τον «τεράστιο ηθοποιό», ο οποίος κάνει «υπερήφανη τη Γαλλία», και καταγγέλλοντας ένα «ανθρωποκυνηγητό».

Φεμινιστικές ενώσεις χαρακτήρισαν τις δηλώσεις του Γάλλου προέδρου «φτύσιμο» στο πρόσωπο των θυμάτων σεξουαλικής βίας και κατήγγειλαν μια «αντιστροφή της ενοχής». Η έκκληση για διαδηλώσεις υπογράφεται από τις οργανώσεις Φεμινιστική Συλλογικότητα Κατά του Βιασμού (Collectif féministe contre le viol), Εθνική Ομοσπονδία Αλληλεγγύης Γυναικών (Fédération nationale solidarité femmes), Σύνδεσμος Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (Ligue des droits de l’Homme), Οικογενειακός Σχεδιασμός (Planning familial) και Τολμήστε το Φεμινισμό (Osez le féminisme).