Οι πωλητές βιβλίων στο Παρίσι αναγκάζονται να “κρυφτούν” σύμφωνα με τα νέα πλάνα κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024, μετά από παρότρυνση των τοπικών αρχών να απομακρύνουν τους πάγκους τους για την τελετή έναρξης για λόγους ασφαλείας.

Οι bouquinistes κατά μήκος του ποταμού Σηκουάνα αποτελούν τη μεγαλύτερη υπαίθρια αγορά βιβλίων στην Ευρώπη και αντιπροσωπεύουν μια παράδοση 400 ετών.

Ωστόσο, περίπου 570 από τους πάγκους, οι οποίοι αποτελούν περίπου το 60% του συνόλου κατά μήκος του ποταμού, πρέπει να αποσυναρμολογηθούν και να μετακινηθούν, σύμφωνα με τις αρχές της πόλης, για την τελετή έναρξης στις 26 Ιουλίου του επόμενου έτους.

Φωτ.: Roman Kraft / Unsplash

Η αστυνομία ενημέρωσε τους βιβλιοπώλες νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι οι πάγκοι τους βρίσκονται εντός της περιμέτρου προστασίας για την τελετή και πρέπει να απομακρυνθούν για “προφανείς λόγους ασφαλείας“.

Αλλά οι βιβλιοπώλες υποστηρίζουν ότι η μετακίνηση απειλεί να διαγράψει ένα σύμβολο της πόλης, ανέφερε το Σάββατο το Reuters.

Ο Jerome Callais, πρόεδρος της ένωσης βιβλιοπωλών του Παρισιού, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων: “Οι άνθρωποι έρχονται να μας δουν όπως έρχονται να δουν τον Πύργο του Άιφελ και την Παναγία των Παρισίων, [αλλά] θέλουν να μας κρύψουν κατά τη διάρκεια μιας τελετής που υποτίθεται ότι αντιπροσωπεύει το Παρίσι“.

Οι διοργανωτές του Παρισιού 2024 αναμένουν ότι τουλάχιστον 600.000 άνθρωποι θα παρακολουθήσουν την τελετή έναρξης στον Σηκουάνα, κατά τη διάρκεια της οποίας αθλητές και αντιπροσωπείες θα πλεύσουν κατά μήκος του ποταμού – για πρώτη φορά η τελετή πραγματοποιείται εκτός σταδίου – και το κοινό θα έχει ελεύθερη πρόσβαση σε αυτήν.

Η γαλλική κυβέρνηση καταστρώνει σχέδια για να διασφαλίσει την ασφάλεια της εκδήλωσης, για την οποία θα αναπτυχθούν 35.000 πράκτορες ασφαλείας και ο στρατός.

Ωστόσο, ο Άλμπερτ Αμπίντ δήλωσε ότι αισθάνεται ότι ο ίδιος και οι συνάδελφοί του βιβλιοπώλες αποκλείονται από τους εορτασμούς και ανησυχεί ότι ο ξύλινος πάγκος του, ηλικίας 100 ετών, θα καταστραφεί κατά τη διαδικασία.

Ο ίδιος είπε: “Ο κ. Αμπίντ είναι ο μόνος άνθρωπος που μπορεί να κάνει κάτι τέτοιο: “[Είναι] πολύ εύθραυστοι … οι πάγκοι μας δεν θα μπορέσουν να αντέξουν αυτή την επιχείρηση, ούτε το ηθικό των βιβλιοπωλών“.

Οι αρχές του Παρισιού ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους ότι συναντήθηκαν με τους βιβλιοπώλες νωρίτερα αυτό το μήνα και προσφέρθηκαν να πληρώσουν το κόστος της απομάκρυνσης των πάγκων και να πληρώσουν τυχόν εργασίες επισκευής σε περίπτωση βλάβης σε αυτό που αποκάλεσαν “ανακαίνιση”.

Αυτή η ανακαίνιση αποτελεί μέρος της κληρονομιάς των Αγώνων και θα βοηθήσει στην υποστήριξη της αίτησης για την αναγνώριση των βιβλιοπωλών του Σηκουάνα ως άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς από την Unesco”, δήλωσαν οι αρχές.

Δεν ήταν σαφές αν οι βιβλιοπώλες ενημερώθηκαν ότι πρέπει να μετακινηθούν για όλη τη διάρκεια των Αγώνων ή μόνο για την τελετή έναρξης. Όμως, η πόλη τους κάλεσε να μετακομίσουν σε ένα ειδικά δημιουργημένο “χωριό βιβλιοπωλών” σε μια “λογοτεχνική γειτονιά κοντά στον Σηκουάνα” για τη διάρκεια της 33ης Ολυμπιάδας μεταξύ 26 Ιουλίου και 11 Αυγούστου.

πάγκοι
Πηγή: Solosophie

Ωστόσο, ο Callais δήλωσε ότι η προτεινόμενη τοποθεσία της πλατείας της Βαστίλης δεν αποτελεί ρεαλιστική λύση και ότι δεν έχει προταθεί καμία άλλη αποζημίωση.

Κανείς δεν πρόκειται να πάει σε αυτή την αγορά“, είπε.

Παρά τις συχνές απαγορεύσεις από διάφορους Γάλλους βασιλείς, οι bouquinistes πωλούν κείμενα κατά μήκος του Σηκουάνα από τον 16ο αιώνα, αρχικά από χειροκίνητα καροτσάκια, ογκώδεις τσέπες και τραπέζια με καρότσια.

Το 1891, έχοντας επιβιώσει από μια προσπάθεια απόλυτης εξορίας από τον Georges-Eugène Haussmann, τον αρχιτέκτονα του σύγχρονου Παρισιού, κέρδισαν την άδεια να εκθέτουν και να αποθηκεύουν τα βιβλία τους στα κουτιά τους.

Οι bouquinistes επλήγησαν σκληρά κατά τη διάρκεια των λουκέτων του Covid. “Το αποκορύφωμα τριών καταστροφικών ετών“, δήλωσε ο Callais στον Guardian τον Δεκέμβριο του 2020. “Πρώτα οι gilets jaunes και οι διαδηλώσεις τους. Μετά οι απεργίες στις μεταφορές … Και τώρα το Covid: απαγορεύσεις ταξιδιών, λουκέτα, απαγόρευση κυκλοφορίας. Με οικονομικούς όρους, μια καταστροφή“.

Οι πωλητές δεν πληρώνουν ενοίκιο, αλλά πρέπει να αναλάβουν την υποχρέωση να ανοίγουν τουλάχιστον τέσσερις ημέρες την εβδομάδα και να “ασκούν το επάγγελμα του βιβλιοπώλη” – πουλώντας κυρίως μεταχειρισμένα βιβλία, περιοδικά, έγγραφα και εκτυπώσεις, αν και ένα από τα τέσσερα κουτιά τους μπορεί επίσης να προσφέρει εφήμερα και μπιχλιμπίδια.

Πηγή: Guardian