Οι δυνάμεις των ΗΠΑ κατέσχεσαν προηγμένα συμβατικά όπλα και άλλη στρατιωτική βοήθεια από το Ιράν που μεταφέρονταν με ένα σκάφος προς τις περιοχές που ελέγχονται από τους Χούτι της Υεμένης, ανακοίνωσε την Πέμπτη η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ (CENTCOM).

Όπως αναφέρει η CENTCOM, στις 28 Ιανουαρίου, αποβατική ομάδα Αμερικανών ανακάλυψε 200 πακέτα με οπλισμό, ο οποίος περιλάμβανε εξαρτήματα βαλλιστικών πυραύλων μεσαίου βεληνεκούς, εκρηκτικά, εξαρτήματα μη επανδρωμένων υποβρυχίων/οχημάτων επιφανείας (UUV/USV), εξοπλισμό επικοινωνίας και δικτύου στρατιωτικής ποιότητας, τμήματα εκτοξευτών κατευθυνόμενων αντιαρματικών πυραύλων και άλλα στρατιωτικά εξαρτήματα.

«Αυτό είναι ένα ακόμη παράδειγμα κακοήθους δραστηριότητας του Ιράν στην περιοχή. Η συνεχής προμήθεια προηγμένων συμβατικών όπλων στους Χούτι παραβιάζει ευθέως το διεθνές δίκαιο και συνεχίζει να υπονομεύει την ασφάλεια της διεθνούς ναυτιλίας και την ελεύθερη ροή του εμπορίου», δήλωσε ο διοικητής της CENTCOM, στρατηγός Μάικλ Έρικ Κουρίλα.

Οι αντάρτες Χούτι στην Υεμένη έχουν εκτοξεύσει επανειλημμένα drone και πυραύλους εναντίον διεθνών εμπορικών πλοίων από τότε στα μέσα Νοεμβρίου, λέγοντας ότι ενεργούν σε αλληλεγγύη με τους Παλαιστίνιους ενάντια στις στρατιωτικές ενέργειες του Ισραήλ στη Γάζα.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ