Η Μικρονησία και τα νησιά Μάρσαλ, από κοινού με το Ναούρου και το Τούβαλου, δύο άλλα νησιωτικά κράτη του Ειρηνικού, είναι οι μοναδικές τέσσερις χώρες στον κόσμο στις οποίες δεν έχει καταγραφεί κανένα κρούσμα κορονοϊού, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Τρεις επιπλέον περιοχές στον Ειρηνικό Ωκεανό, η Τοκελάου, η Νιούε και τα νησιά Πίτκερν επίσης δεν έχουν καταγράψει κρούσματα. Η Τόκελαου και η Νιούε ανήκουν στην Νέα Ζηλανδία και τα νησιά Πίτκερν στη Βρετανία.

Πάντως, οι δύο από τις τέσσερες χώρες παγκοσμίως όπου δεν έχει καταγραφεί κανένα κρούσμα covid-19, οι ομόσπονδες πολιτείες της Μικρονησίας και τα νησιά Μάρσαλ, ανακοίνωσαν ότι σκοπεύουν να χαλαρώσουν τους περιορισμούς για την είσοδο στην επικράτειά τους, δηλώνοντας έτοιμες να αντιμετωπίσουν τον ιό.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Μικρονησίας Ντέιβιντ Πανουέλο δήλωσε ότι εξετάζεται η ημερομηνία της 1ης Αυγούστου για το άνοιγμα των συνόρων της χώρας που παραμένουν εντελώς κλειστά από την αρχή της πανδημίας, προκειμένου να ενθαρρύνει τους 100.000 των περίπου 600 νησιών του αρχιπελάγους να εμβολιαστούν κατά της covid-19.

«Η απόφαση να ανοίξουμε τα σύνορα του κράτους την 1η Αυγούστου ισοδυναμεί με την εκούσια απόφαση να επιτρέψουμε στην covid-19 να εισέλθει στις ομόσπονδες πολιτείες της Μικρονησίας λίγο αργότερα», είπε ο Πανουέλο σε σχετική ανακοίνωσή του.

Να σημειωθεί ότι από την 1η Αυγούστου οι ταξιδιώτες θα μπορούν να εισέρχονται στη Μικρονησία με την προϋπόθεση ότι είναι εμβολιασμένοι και διαθέτουν αρνητικό τεστ.

Στο δε γειτονικό αρχιπέλαγος Μάρσαλ που έχει 60.000 κατοίκους, η κυβέρνηση εξετάζει τη χαλάρωση των μέτρων για την είσοδο στη χώρα τα οποία είναι μεταξύ των πιο αυστηρών παγκοσμίως.

Τι ισχύει τώρα

Στην παρούσα φάση, όποιος ταξιδιώτης επιθυμεί να εισέλθει στο αρχιπέλαγος Μάρσαλ θα πρέπει να περάσει μία εβδομάδα καραντίνα στη Χονολουλού της Χαβάης και άλλες δύο στα Μάρσαλ.

Από τις αρχές του Ιουνίου, οι αρμόδιοι σκοπεύουν να καταργήσουν την υποχρέωση της καραντίνας στη Χονολουλού και να τη μειώσουν σε δέκα μέρες στα νησιά Μάρσαλ, κάτι που έκανε γνωστό η γενική γραμματέας της κυβέρνησης Κίνο Κάμπουα.

«Δεν πιστεύω ότι είναι ρεαλιστικό και βιώσιμο να διατηρήσουμε το ισχύον καθεστώς» εκτίμησε η Κάμπουα. «Τώρα θα πρέπει πραγματικά να μιλήσουμε για τις επιπτώσεις της εισαγωγής του ιού στην κοινότητα και τα μέσα με τα οποία μπορούμε να τον αντιμετωπίσουμε και να τον προλάβουμε» αποσαφήνισε.

ΑΠΕ-ΜΠΕ