Μια φινλανδική huussi ή τουαλέτα κομποστοποίησης κατασκευάστηκε μέσα στο περίπτερο της σκανδιναβικής χώρας στη φετινή Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής της Βενετίας με στόχο να εξερευνήσει με κριτική διάθεση την παγκόσμια μη βιώσιμη προσέγγιση στην υγιεινή. Ανακηρύσσοντας τον «θάνατο της τουαλέτας με καζανάκι όπως την ξέρουμε», το περίπτερο – με επωνυμία Huussi-Οραματιζόμενοι τη Μελλοντική Ιστορία της Υγιεινής – σχεδιάστηκε από την The Dry Collective, ομάδα αρχιτεκτόνων, ντιζάινερ και καλλιτεχνών, με επιμέλεια της Arja Renell.

Στην αρχιτεκτονική δομή που σχεδίασε ο φημισμένος Φινλανδός αρχιτέκτονας Alvar Aalto, η σκανδιναβική χώρα ξεκινά την παρουσίαση με μια δήθεν αρχαιολογική ανασκαφή μιας τυπικής τουαλέτας με καζανάκι – υπεύθυνης για το 30% της χρήσης οικιακού νερού στις ανεπτυγμένες οικονομίες – εξορίζοντάς την συμβολικά στο μακρινό παρελθόν. «Δεν μπορούμε να ζήσουμε σε έναν πλανήτη όπου δισεκατομμύρια άνθρωποι χρησιμοποιούν ταχύτατα συρρικνούμενους πόρους γλυκού νερού για να απαλλαγούν από τα περιττώματά τους» είπε η Arja Renell. «Είναι ανάγκη να αλλάξει το όλο σύστημα. Μια αλλαγή θα επέλθει καθώς αρχίζουμε να βλέπουμε τα περιττώματά μας ως πολύτιμο πόρο και μεταβούμε σε κατάσταση στην οποία θα το αντιμετωπίζουμε ως τέτοιο» πρόσθεσε.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Durat (@duratdesign)


Τη huussi συνοδεύουν ένα ντοκιμαντέρ μυθοπλασίας τοποθετημένο στο 2043 στο οποίο αναδεικνύεται το «παράλογο» της σημερινής στάσης μας απέναντι στην υγιεινή και τα περιττώματα αλλά και άλλα βίντεο στα οποία δίνονται πληροφορίες για εναλλακτικές λύσεις. «Θέλουμε να μοιραστούμε την οικιακή ζωή και χρηστικότητα της φινλανδικής huussi για να εμπνεύσουμε έναν διάλογο για το τι είναι εφικτό. Το (περίπτερο) Huussi εμπνέει και προσκαλεί όλους τους επαγγελματίες να αρχίσουν να αναζητούν εναλλακτικές λύσεις που θα μπορούσαν να υπηρετήσουν καλύτερα τον κόσμο τον οποίο κατοικούμε σήμερα» τόνισε η επιμελήτρια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ