Σε αναβρασμό βρίσκονται οι λάτρεις του σκακιού στην Κίνα, μετά το σκάνδαλο που ξέσπασε λόγω της απρεπούς συμπεριφοράς του εθνικού πρωταθλητή της χώρας. Του στέρησαν τον τίτλο γιατί αφόδευσε σε μπανιέρα ξενοδοχείου.

Το Xiangqi, ή κινεζικό σκάκι, είναι εξαιρετικά δημοφιλές εδώ και εκατοντάδες χρόνια σε ολόκληρη την Ασία και ο 48χρονος Yan Chenglong, την προηγούμενη εβδομάδα κέρδισε τον τίτλο του «βασιλιά Xiangqi». Η χαρά του όμως δεν κράτησε πολύ καθώς ανακοινώθηκε πως θα του πάρουν τον τίτλο και τα χρηματικά έπαθλα, αφού πιάστηκε να «προσβάλλει τη δημόσια αιδώ» και να επιδεικνύει «εξαιρετικά κακό χαρακτήρα».

«Με βάση τα δεδομένα, είναι προς το παρόν αδύνατο να αποδειχθεί ότι ο Yan έκλεψε στον διαγωνισμό, όπως εικάζεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης», δήλωσε η ένωση σκακιού CXA. Όμως παρόλα αυτά, του αφαιρέθηκε ο τίτλος του και του απαγορεύτηκε να παίζει για ένα χρόνο.

«Ο Yan κατανάλωσε αλκοόλ μαζί με άλλους στο δωμάτιό του και στη συνέχεια αφόδευσε στην μπανιέρα του δωματίου στο οποίο διέμενε στις 18 Δεκεμρίου, σε μια πράξη που προκάλεσε φθορές στην ιδιοκτησία του ξενοδοχείου, παραβίασε τη δημόσια τάξη και τα χρηστά ήθη, είχε αρνητικό αντίκτυπο στον διαγωνισμό και την εκδήλωση του Xiangqi και ήταν εξαιρετικά κακού χαρακτήρα», αναφέρεται στη δήλωση της CXA. Δεν αποκαλύφθηκε ωστόσο το ποσό του χρηματικού επάθλου που έχασε ο Γιαν, αλλά τα τουρνουά Xiangqi συχνά υπόσχονται στους νικητές δεκάδες χιλιάδες γιουάν (χιλιάδες δολάρια). Η CXA είχε δημοσιεύσει μια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την περασμένη εβδομάδα, συγχαίροντας τον Yan και τους άλλους παίκτες για το «θεαματικό παιχνίδι υψηλού επιπέδου».