Αν και η πανδημία COVID-19 παραμένει σε ύφεση, τα νοσοκομεία στις Η.Π.Α. βρίσκονται σε κρίση εν μέσω ενός κύματος εποχικών αναπνευστικών ασθενειών – ιδίως της γρίπης στα παιδιά – καθώς και χρόνιων προβλημάτων, όπως οι ελλείψεις προσωπικού.

Τα παιδιατρικά κρεβάτια είναι γεμάτα, οι άνθρωποι με επείγοντα προβλήματα υγείας περιμένουν με τις ώρες στα τμήματα επειγόντων περιστατικών, στους διαδρόμους, ακόμη και στους χώρους στάθμευσης, και ορισμένα νοσοκομεία έχουν στήσει υπαίθριες σκηνές, φέρνοντας μνήμες από τις πρώτες ημέρες της πανδημίας.

Σε ένα από τα πιο εντυπωσιακά παραδείγματα της κατάστασης, το τμήμα επειγόντων περιστατικών ενός νοσοκομείου της περιοχής του Σιάτλ, αντιμετώπισε τόσο μεγάλο πρόβλημα τον περασμένο μήνα, ώστε η υπεύθυνη νοσοκόμα του τμήματος αναγκάστηκε να καλέσει το 911 που είναι για επείγοντα περιστατικά που χρήζουν βοήθειας, λέγοντας στην πυροσβεστική ότι «πνίγονται» και ότι βρίσκονται σε «δεινή κατάσταση». Σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρχαν πάνω από 45 άτομα στην αίθουσα αναμονής του τμήματος και μόνο πέντε νοσηλευτές στο προσωπικό.

Ο επικεφαλής της Πυροσβεστικής και Διάσωσης του Central Kitsap, Jay Christian, δήλωσε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης ότι έστειλε πλήρωμα στο νοσοκομείο, το St. Michael Medical Center, και οι πυροσβέστες βοήθησαν το προσωπικό του νοσοκομείου να καθαρίσει τα δωμάτια, να αλλάξει κρεβάτια και να βοηθήσουν τους ασθενείς μέχρι να υποχωρήσει η κρίση.

Ο πρόεδρος του νοσοκομείου, Τσαντ Μέλτον, σε δημόσιες συναντήσεις την περασμένη εβδομάδα αναγνώρισε ότι τα πράγματα δεν βελτιώνονται. Ανέφερε ότι υπάρχουν περισσότερες από 300 ανοιχτές θέσεις εργασίας στις εγκαταστάσεις, αλλά κανείς δεν έχει υποβάλει αίτηση για θέσεις στο τμήμα επειγόντων περιστατικών. «Συγκεκριμένα για το τμήμα επειγόντων περιστατικών, μηδέν υποψήφιοι για συνέντευξη. Μηδέν», δήλωσε ο Μέλτον.

Μια έκθεση του περασμένου μήνα από την εταιρεία αναλύσεων υγειονομικής περίθαλψης Definitive Healthcare, εκτίμησε ότι πάνω από 300 χιλιάδες υπάλληλοι υγειονομικής περίθαλψης εγκατέλειψαν την δουλειά τους πέρυσι λόγω εξουθένωσης και άλλων στρεσογόνων παραγόντων που σχετίζονται με την πανδημία.

Στο Πίτσμπουργκ, ένα παιδιατρικό νοσοκομείο έχει συνωστισμό ασθενών με γρίπη και οι χρόνοι αναμονής στο τμήμα επειγόντων περιστατικών φτάνουν τις οκτώ ώρες. Στην Καλιφόρνια, τα νοσοκομεία του Όκλαντ και του Σαν Φρανσίσκο, δέχονται έναν τεράστιο όγκο ασθενών, μεγαλύτερο από οποιοδήποτε άλλο χρονικό σημείο κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

«Οι μονάδες εντατικής θεραπείας μας είναι γεμάτες. Έχουμε παιδιά στο τμήμα επειγόντων περιστατικών που δεν έχουν καν σταλεί στον κατάλληλο όροφο, επειδή όλα τα νοσοκομειακά κρεβάτια έχουν καταληφθεί», δήλωσε στο ABC7 η Jackie Grupp-Phelan, τμηματάρχης της Παιδιατρικής Επείγουσας Ιατρικής στα Παιδιατρικά Νοσοκομεία UCSF Benioff.

Στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης, ενήλικες ασθενείς ανέφεραν ότι σχηματίζουν ουρές στους διαδρόμους και περιμένουν οκτώ ώρες για ένα κρεβάτι. Η Boston Globe σημείωσε ότι, όπως και στην περίπτωση έξω στο Σιάτλ, η Μασαχουσέτη αντιμετωπίζει εξίσου το ίδιο πρόβλημα με την αύξηση των ασθενών και την υποστελέχωση των δυναμικού. Σύμφωνα με έκθεση της περασμένης εβδομάδας από την Ένωση Υγείας και Νοσοκομείων της Μασαχουσέτης, υπολογίζεται ότι 19.000 θέσεις είναι ακάλυπτες στην πολιτεία.

Πηγή: Ars Technica