Εσείς κάνετε ακόμα «κωλοδάχτυλο»; Ξέρετε, αυτό το «σου δείχνω το μεσαίο μου δάχτυλο» με πιθανό συνδυασμό θυμωμένου ή επιθετικού βλέμματος…

Κι αν το κάνετε, έχετε καμία συναίσθση για το αν αυτό είναι ή δεν είναι παράνομο;

Αν κάποιος δείξει το μεσαίο δάχτυλο στον γείτονά του, η χειρονομία σαφώς δεν είναι ευγενική, αλλά αποτελεί ένα δικαίωμα στο πλαίσιο της ελευθερίας της έκφρασης υπό το καναδικό Σύνταγμα, έκρινε δικαστής.

Συγκεκριμένα, ο δικαστής Ντένις Γαλιατσάτος (Έλληνας;) με την εικοσιέξι σελίδων απόφασή του απέρριψε την προσφυγή εναντίον ενός άνδρα που κατηγορείτο ότι παρενόχλησε γείτονά του, σε προάστιο του Μόντρεαλ.

Ο Νιλ Έπσταϊν συνελήφθη τον Μάιο του 2021, επειδή απείλησε και έδειξε το μεσαίο δάχτυλο σε γείτονά του.

«Για να είμαι απόλυτα σαφής, δεν είναι έγκλημα να δείχνεις σε κάποιον το μεσαίο δάχτυλο», ανέφερε ο δικαστής στην απόφαση με ημερομηνία 24 Φεβρουαρίου, που έγινε γνωστή τώρα.

«Αποτελεί ένα θεόσταλτο, κατοχυρωμένο από τον χάρτη δικαίωμα, που έχει κάθε ευέξαπτος Καναδός», συμπλήρωσε, αναφερόμενος στον χάρτη δικαιωμάτων και ελευθεριών του Καναδά.

Η συγκεκριμένη χειρονομία «μπορεί να μην είναι πολιτισμένη, μπορεί να μην είναι ευγενική, μπορεί να μην είναι ιπποτική… παρόλα αυτά δεν επισύρει ποινική ευθύνη», επεσήμανε ο δικαστής.

Μάλιστα, σημείωσε πως σε αυτή την περίπτωση το δικαστήριο «τείνει να πετάξει τον φάκελο της υπόθεσης από το παράθυρο» αλλά, συμπλήρωσε, οι αίθουσες στο δικαστικό μέγαρο του Μόντρεαλ δεν έχουν παράθυρα.

Το κωλοδάχτυλο απέκτησε επισήμως «δικαστικό προηγούμενο»!