Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είπε χθες Πέμπτη πως η κυβέρνησή του έχει «ενδείξεις» ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν «απέπεμψε ή έθεσε σε κατ’ οίκον κράτηση ορισμένους συμβούλους του», αν και παραδέχθηκε πως δεν υπάρχουν «ατράνταχτες αποδείξεις» γι’ αυτό.

Ο Μπάιντεν δήλωσε ακόμη ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν «μοιάζει απομονωμένος». Ωστόσο ταυτόχρονα σημείωσε ότι υπάρχει «πολλή σεναριολογία» γύρω από τον Ρώσο ομόλογό του και εκτίμησε πως ίσως δεν πρέπει να «δίνεται και πολλή βαρύτητα» στις πληροφορίες για την κατάσταση στη Μόσχα.

Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Νεντ Πράις μίλησε για «πληροφορίες» από ανοικτές πηγές -με άλλα λόγια, όχι από υπηρεσίες πληροφοριών- κατά τις οποίες Ρώσοι αξιωματούχοι «παραμερίστηκαν, απομακρύνθηκαν» ή τέθηκαν «σε κατ’ οίκον κράτηση».

«Έχουμε λόγους να θεωρούμε ότι ο Πρόεδρος Πούτιν αισθάνεται ότι τον παραπλάνησαν. Αν δείτε τις τελευταίες πέντε ή έξι εβδομάδες, έκανε σαφώς λάθος υπολογισμούς» ανέφερε ο Μπάιντεν.

Η διευθύντρια επικοινωνίας της αμερικανικής προεδρίας Κέιτ Μπέντινγκφιλντ, πιο κατηγορηματική, μίλησε προχθές Τετάρτη περί «μόνιμων εντάσεων» ανάμεσα στον Ρώσο πρόεδρο και στρατηγούς του.

Εξάλλου ο Αμερικανός πρόεδρος είπε χθες πως αντιμετωπίζει με «σκεπτικισμό» τις ανακοινώσεις της Ρωσίας ότι αποσύρει μέρος των στρατευμάτων της από περιοχές της Ουκρανίας και επικεντρώνεται στο Ντονμπάς, στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

«Ως τώρα δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι (η Ρωσία) οδεύει να αποσύρει όλα τα στρατεύματά της από το Κίεβο» επισήμανε ο Τζο Μπάιντεν σε δημοσιογράφους έπειτα από την τοποθέτησή του για την αποδέσμευση μεγάλου μέρος του στρατηγικού αποθέματος πετρελαίου των ΗΠΑ για να αντιμετωπιστεί η άνοδος των τιμών των καυσίμων.

Σύμφωνα με αξιωματούχο του Πενταγώνου, ρωσικές δυνάμεις αποσύρθηκαν από τον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ και «εγκατέλειψαν» το στρατιωτικό αεροδρόμιο του Χοστομέλ, βορειοδυτικά του Κιέβου, όμως «συνεχίζουμε να θεωρούμε πως πρόκειται για αναδιάταξη» δυνάμεων.

«Δεν έχουμε απολύτως καμία ένδειξη ότι οι στρατιώτες αυτοί επιστρέφουν σπίτια τους, ή ότι θα σταματήσουν να εμπλέκονται» σε μάχες, πρόσθεσε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ