Το Βρετανικό Μουσείο μηνύει τον πρωην εργαζόμενο του, Peter Higgs, για κλοπή αρχαιοτήτων. Ισχυρίζεται ότι ο πρώην επιμελητής, Peter Higgs, ο οποίος κάποτε διηύθυνε το τμήμα ελληνικών και ρωμαϊκών αρχαιοτήτων του μουσείου, έκλεψε ή κατέστρεψε πάνω από 1.800 αντικείμενα από τις συλλογές του και πούλησε εκατοντάδες από αυτά στο eBay, σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα.

Σε μια ακρόαση στο Ανώτατο Δικαστήριο στο Λονδίνο, η προεδρεύουσα δικαστής, Heather Williams, διέταξε τον κ. Higgs να επιστρέψει τα αντικείμενα εντός τεσσάρων εβδομάδων. Διέταξε επίσης την PayPal, την εταιρεία διαδικτυακών πληρωμών, να αποκαλύψει δεδομένα σχετικά με τους λογαριασμούς του Higgs στο eBay, συμπεριλαμβανομένου του ιστορικού συναλλαγών του.

Τα μουσειακά αντικείμενα που λείπουν περιλαμβάνουν χαραγμένα πετράδια και κοσμήματα, μερικά από τα οποία είναι χιλιάδων ετών.

Από τότε που το μουσείο ανακοίνωσε κλοπές τον Αύγουστο, έχει ανακτήσει μόνο περίπου 350 από τα αντικείμενα που λείπουν.

Το μουσείο ανέφερε στα δικαστικά έγγραφα ότι είχε αδιάσειστα στοιχεία ότι μεταξύ 2009 και 2018, ο κ. Higgs, «έκανε κατάχρηση της θέσης εμπιστοσύνης του μέσα στο μουσείο» για να πάρει αντικείμενα, συμπεριλαμβανομένων αντικειμένων που το μουσείο δεν είχε καταχωρίσει πλήρως στον κατάλογό του. Στη συνέχεια, πούλησε πολλά από αυτά στο eBay σε τουλάχιστον 45 διαφορετικούς αγοραστές, λέει το μουσείο. Σε αυτούς τους αγοραστές φέρεται να περιλαμβάνονται άτομα από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Δανία.

Στην κατάθεση, το μουσείο κατηγορεί επίσης τον πρώην επιμελητή ότι προσπάθησε να συγκαλύψει τις κλοπές αλλάζοντας τον ψηφιακό κατάλογο του μουσείου, συμπεριλαμβανομένης της αλλαγής των περιγραφών των αντικειμένων που λείπουν.

Η νομική ομάδα του μουσείου είπε στο δικαστήριο ότι το ίδρυμα προσπαθούσε να εξαναγκάσει τον κ. Higgs να δώσει λεπτομέρειες σχετικά με τα αντικείμενα που λέει ότι έκλεψε επειδή υπήρχε ο κίνδυνος σύντομα «να γίνουν μη ανακτήσιμα».

«Όσο τα αντικείμενα είναι ελεύθερα, η ανάκτηση των κλεμμένων αντικειμένων γίνεται πιο δύσκολη καθώς τα αντικείμενα πωλούνται και μεταπωλούνται, ενδεχομένως εκτός συνόρων», είπαν οι δικηγόροι του μουσείου στο δικαστήριο. «Όσο πιο γρήγορα το μουσείο είναι σε θέση να επικοινωνήσει με άλλους αγοραστές», προσθέτει, «τόσο πιο πιθανό είναι να ανακτηθεί περαιτέρω περιουσία».