Τι σημαίνει να είσαι Ιάπωνας; Αυτό είναι ένα από τα τελευταία ερωτήματα που απασχολεί τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μετά τη στέψη του μοντέλου Carolina Shiino, γεννημένου στην Ουκρανία, ως Μις Ιαπωνία 2024 τη Δευτέρα 22 Ιανουαρίου.

«Το να αναγνωρίζομαι ως Γιαπωνέζα σε αυτόν τον διαγωνισμό με γεμίζει ευγνωμοσύνη», δήλωσε η Shiino μετά τη νίκη της. Αλλά παρά το γεγονός ότι έχει ζήσει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της στην Ιαπωνία, πολλοί δεν την αναγνωρίζουν ως Γιαπωνέζα.

Η 26χρονη Shiino γεννήθηκε στην Ουκρανία και μετακόμισε στην Ιαπωνία σε ηλικία 5 ετών, αφού η μητέρα της ξαναπαντρεύτηκε έναν Ιάπωνα. Μεγάλωσε στη Ναγκόγια και δήλωσε ότι η διαμονή της εκεί για τόσο καιρό την έκανε να αισθάνεται Γιαπωνέζα στον «λόγο και στο μυαλό», αλλά ότι δυσκολεύεται με τους ανθρώπους που σχολιάζουν συχνά την εμφάνισή της. Η Shiino δήλωσε ότι ήθελε να «δημιουργήσει μια κοινωνία όπου οι άνθρωποι δεν θα κρίνονται από την εμφάνισή τους», και αυτό την ώθησε να υποβάλει αίτηση για τα καλλιστεία Miss Japan. Όταν η Shiino τελικά κέρδισε τον διαγωνισμό, είπε, ήταν «σαν όνειρο».

«Τη στιγμή που φώναξαν το όνομά μου, δεν μπορούσα να σταματήσω να κλαίω. Έπρεπε να αντιμετωπίσω εμπόδια που συχνά με εμποδίζουν να γίνω αποδεκτή ως Γιαπωνέζα, γι’ αυτό είμαι γεμάτη ευγνωμοσύνη που αναγνωρίστηκα σε αυτόν τον διαγωνισμό ως Γιαπωνέζα», πρόσθεσε.

Πολλοί όμως εξέφρασαν την απογοήτευσή τους για τη νίκη της Shiino στο διαδίκτυο.

«Πώς μπορεί μια λευκή Ευρωπαία να εκπροσωπεί την Ιαπωνία ως Μις Ιαπωνία; Αυτό είναι μπερδεμένο!», δήλωσε ένας χρήστης. «Νομίζω ότι οι Ιάπωνες φυσικά (θα) πάρουν λάθος μήνυμα όταν ένα άτομο με ευρωπαϊκή εμφάνιση αποκαλείται η πιο όμορφη Γιαπωνέζα», έγραψε ένας άλλος.

Κάποιοι μάλιστα υπέθεσαν ότι η νίκη της Shiino οφείλεται εν μέρει στη συνεχιζόμενη πολεμική σύγκρουση της χώρας καταγωγής της, με έναν χρήστη να γράφει: «Αν είχε γεννηθεί Ρωσίδα, δεν θα είχε κερδίσει. Καμία πιθανότητα. Προφανώς τα κριτήρια είναι πλέον μια πολιτική απόφαση. Τι θλιβερή μέρα για την Ιαπωνία».

Ο Ai Wada, διοργανωτής των καλλιστείων, υπερασπίστηκε την απόφαση, λέγοντας ότι η νίκη της Shiino «μας έδωσε την ευκαιρία να επανεξετάσουμε τι είναι η ιαπωνική ομορφιά». Η Wada πρόσθεσε: «Μετά το σημερινό αποτέλεσμα, υπάρχει ένα πράγμα για το οποίο είμαι πεπεισμένη… Η ιαπωνική ομορφιά δεν υπάρχει στην εμφάνιση, ούτε στο αίμα, αλλά υπάρχει σταθερά στην καρδιά μας».

Πηγή: Now This News