Μια διεθνής ομάδα εμπειρογνωμόνων για τον ιό δήλωσε την Πέμπτη 16 Μαρτίου ότι βρήκε γενετικά δεδομένα από μια αγορά στη Γουχάν της Κίνας, τα οποία συνδέουν τον κορονοϊό με σκύλους ρακούν που πωλούνταν εκεί, προσθέτοντας στοιχεία στην υπόθεση ότι η χειρότερη πανδημία εδώ και έναν αιώνα θα μπορούσε να έχει πυροδοτηθεί από ένα μολυσμένο ζώο που διακινούνταν μέσω του παράνομου εμπορίου άγριων ζώων.

Τα γενετικά δεδομένα αντλήθηκαν από επιχρίσματα που ελήφθησαν μέσα και γύρω από την αγορά χονδρικής πώλησης θαλασσινών Huanan Seafood από τον Ιανουάριο του 2020, λίγο αφότου οι κινεζικές αρχές είχαν κλείσει την αγορά λόγω υποψιών ότι συνδεόταν με την εμφάνιση ενός νέου ιού. Μέχρι τότε, τα ζώα είχαν απομακρυνθεί, αλλά οι ερευνητές πήραν δείγματα από τοίχους, δάπεδα, μεταλλικά κλουβιά και καρότσια που χρησιμοποιούνται συχνά για τη μεταφορά των κλουβιών των ζώων.

Στα δείγματα που βρέθηκαν θετικά για τον κοροναϊό, η διεθνής ερευνητική ομάδα βρήκε γενετικό υλικό που ανήκε σε ζώα, συμπεριλαμβανομένων μεγάλων ποσοτήτων που ταίριαζαν με τον σκύλο ρακούν, δήλωσαν τρεις επιστήμονες που συμμετείχαν στην ανάλυση.

Η ανάμειξη γενετικού υλικού από τον ιό και το ζώο δεν αποδεικνύει ότι μολύνθηκε το ίδιο το σκυλί ρακούν. Και ακόμη και αν είχε μολυνθεί ένας σκύλος ρακούν, δεν θα ήταν σαφές ότι το ζώο είχε μεταδώσει τον ιό στους ανθρώπους. Ένα άλλο ζώο θα μπορούσε να έχει μεταδώσει τον ιό στους ανθρώπους ή κάποιος που έχει μολυνθεί από τον ιό θα μπορούσε να έχει μεταδώσει τον ιό σε ένα σκύλο ρακούν.

Όμως η ανάλυση διαπίστωσε ότι τα σκυλιά ρακούν – χνουδωτά ζώα που σχετίζονται με τις αλεπούδες και είναι γνωστό ότι μπορούν να μεταδώσουν τον κορονoϊό – κατέθεσαν γενετικές υπογραφές στο ίδιο σημείο όπου είχε αφεθεί γενετικό υλικό από τον ιό, δήλωσαν οι τρεις επιστήμονες. Τα στοιχεία αυτά, είπαν, συνάδουν με ένα σενάριο στο οποίο ο ιός είχε διαχυθεί στον άνθρωπο από ένα άγριο ζώο.

Η έκθεση με τις πλήρεις λεπτομέρειες των ευρημάτων της διεθνούς ερευνητικής ομάδας δεν έχει ακόμη δημοσιευθεί. Η ανάλυσή τους αναφέρθηκε για πρώτη φορά από το The Atlantic. Τα νέα στοιχεία είναι βέβαιο ότι θα δώσουν μια ώθηση στη συζήτηση σχετικά με την προέλευση της πανδημίας, ακόμη και αν δεν επιλύουν το ερώτημα για το πώς ξεκίνησε.

Τις τελευταίες εβδομάδες, η λεγόμενη θεωρία της διαρροής από το εργαστήριο, η οποία υποστηρίζει ότι ο κορονοϊός προέκυψε από ένα ερευνητικό εργαστήριο στη Γουχάν, έχει κερδίσει έδαφος χάρη σε μια νέα αξιολόγηση των πληροφοριών από το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ και σε ακροάσεις υπό την ηγεσία της νέας ηγεσίας της Ρεπουμπλικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων.

Αλλά τα γενετικά δεδομένα από την αγορά προσφέρουν μερικές από τις πιο απτές αποδείξεις μέχρι στιγμής για το πώς ο ιός θα μπορούσε να έχει διαρρεύσει στους ανθρώπους από άγρια ζώα εκτός εργαστηρίου, σύμφωνα με τους New York Times. Υποδηλώνουν επίσης ότι οι Κινέζοι επιστήμονες έχουν δώσει έναν ελλιπή απολογισμό των στοιχείων που θα μπορούσαν να συμπληρώσουν λεπτομέρειες σχετικά με το πώς εξαπλώθηκε ο ιός στην αγορά Huanan.