Σήμερα γιορτάζουμε τα γενέθλια ενός ανθρώπου που βοήθησε στην προώθηση της έννοιας της «μη βίας» και του τεράστιου αντίκτυπου που είχε αυτή η μορφή κοινωνικής αντίδρασης σε όλο τον κόσμο τον τελευταίο αιώνα. Την Παγκόσμια Ημέρα Μη Βίας, που δημιουργήθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη το 2007, ανατρέχουμε στην επιρροή ενός Ινδού ακτιβιστή με το όνομα Μοχάντας Καραμτσάντ Γκάντι, αλλά είναι γνωστός σε όλο τον κόσμο ως Μαχάτμα Γκάντι.


Η Διεθνής Ημέρα Μη Βίας τιμά τον τρόπο με τον οποίο το έργο και η κληρονομιά του Γκάντι επηρέασαν την παγκόσμια, μη βίαιη διαμαρτυρία.

Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν έναν καλό λόγο για να χρησιμοποιούν τα γενέθλια του Γκάντι για τον εορτασμό της Διεθνής Ημέρας Μη Βίας. Η δέσμευση του Γκάντι για την ανεξαρτησία της Ινδίας και οι μέθοδοί του αποτέλεσαν τον ακρογωνιαίο λίθο των πρωτοβουλιών για τα πολιτικά και ανθρώπινα δικαιώματα σε όλο τον κόσμο. Με απλά λόγια, ο Γκάντι θεωρούσε εντελώς παράλογο να χρησιμοποιείται βία για την επίτευξη της ειρήνης, αλλά αντίθετα, «τα δίκαια μέσα οδηγούν σε δίκαιους σκοπούς».

Πηγή: wikipedia

Πώς να τηρήσετε τη Διεθνή Ημέρα Μη Βίας

  • Διαβάστε για τον Γκάντι: Ακολουθούν δύο από τα πιο αγαπημένα του αποφθέγματα. «Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους θα πέθαινα. Δεν υπάρχει ούτε ένας σκοπός για τον οποίο θα σκότωνα» και «Οφθαλμός αντί οφθαλμού θα κάνει όλο τον κόσμο τυφλό».
  • Βρείτε ή οργανώστε μια εκδήλωση: Αν υπάρχει ένα συγκεκριμένο θέμα που αγγίζει την καρδιά σας, χρησιμοποιήστε αυτή την ημέρα ως ευκαιρία να αναλάβετε μη βίαιη δράση έτσι ώστε να ακουστεί η φωνή σας.
  • Προχωρήστε σε μια τυχαία πράξη καλοσύνης: Πληρώστε τα διόδια για το αυτοκίνητο πίσω σας, αφήστε ή στείλτε ένα ωραίο σημείωμα σε έναν φίλο σας. Οι δυνατότητες είναι ατελείωτες. Έτσι, σήμερα, σύμφωνα με τα λόγια του Γκάντι, «γίνετε η αλλαγή που θέλετε να δείτε στον κόσμο».

Γιατί η Διεθνής Ημέρα Μη Βίας είναι σημαντική

  • Ευαισθητοποιεί την κοινή γνώμη: Συχνά πιστεύεται ότι είναι συνώνυμο του ειρηνισμού – που μπορεί να είναι – και έχει επίσης υιοθετηθεί από ομάδες σε όλο τον κόσμο για να αποτελέσει μια δύναμη κοινωνικής αλλαγής.
  • Η μη βία είναι μια αποδεδειγμένη μέθοδος για την κοινωνική αλλαγή: Η μη συνεργασία και η μη βίαιη παρέμβαση, όπως τα μπλόκα και οι καθιστικές διαμαρτυρίες, χρησιμοποιήθηκαν επίσης με επιτυχία στην Αμερική για να καταδείξουν περαιτέρω ανισότητες. Όλες αυτές οι προσπάθειες οδήγησαν στην ειρηνική διάδοση των ιδεών.
  • Υπάρχουν πολλές συγκρούσεις προς επίλυση: Η παγκοσμιοποίηση μας έχει δώσει μια πιο παραγωγική παγκόσμια οικονομία, αλλά έχει επίσης οδηγήσει σε πιο σύνθετα ζητήματα που χρειάζονται επίλυση. Για να βοηθήσουμε να μην κλιμακωθούν αυτά τα προβλήματα σε βία, η διάδοση των ιδεών – και των ιστοριών επιτυχίας – της μη βίας είναι ζωτικής σημασίας.