Η Πόλη του Μεξικού εγκαινίασε ένα νέο μαυσωλείο για τρανς γυναίκες, το πρώτο μνημείο του είδους του στη χώρα.

Το μαυσωλείο εγκαινιάστηκε την περασμένη Πέμπτη στην Ιζταπαλάπα, τον πολυπληθέστερο δήμο της Πόλης του Μεξικού, σύμφωνα με το Associated Press. Το έργο οργανώθηκε από την Casa de las Muñecas Tiresias, μια οργάνωση αφιερωμένη στην παροχή βοήθειας σε τρανς άτομα και εργαζόμενους στο σεξ.

Σε μια ανάρτηση στο Instagram την περασμένη εβδομάδα, η οργάνωση προσκάλεσε τον κόσμο στην εορταστική εκδήλωση για τα εγκαίνια του μαυσωλείου, κάνοντας λόγο για έναν τόπο ανάπαυσης για τις τρανς αδελφές τους.

Η πρώτη γυναίκα που θα μεταφερθεί στο μαυσωλείο θα είναι η Paola Buenrostro, η οποία σκοτώθηκε το 2016. Σε σχόλια που μετέδωσε το Associated Press, η ακτιβίστρια Andrea Luna παρατήρησε την επιγραφή στον τάφο της εκλιπούσας φίλης της: «Δεν χρειάζεται να πληρώνεις πλέον ενοίκιο. Τώρα θα έχεις το δικό σου σπίτι».

Κατά τη διάρκεια της τελετής εγκαινίων, η ακτιβίστρια Kenya Cuevas, η οποία ίδρυσε την Casa de las Muñecas Tiresias, είπε στο ακροατήριο: «Σε ευχαριστώ Paola, γιατί στο όνομά σου καταφέραμε να φτάσουμε σε ένα σημαντικό ορόσημο για την τρανς κοινότητα».

Η δημοτική σύμβουλος του Σάο Πάολο Έρικα Χίλτον κρατάει μια σημαία του ουράνιου τόξου πάνω από το κεφάλι της
Όπως σημειώνει το Associated Press, πολλές από τις γυναίκες που τιμώνται στο μαυσωλείο υπήρξαν θύματα εγκλημάτων μίσους. Άλλες πέθαναν από φυσικά αίτια και άλλες είναι εκείνες των οποίων τα πτώματα δεν διεκδικήθηκαν ποτέ από τους συγγενείς. Η Cuevas εξέφρασε την επιθυμία για μια αξιοπρεπή τελευταία κατοικία για όλες τις γυναίκες, ανεξάρτητα από την αιτία θανάτου τους. Συνολικά, το μαυσωλείο θα έχει χώρο για 149 γυναίκες.

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στην πλατφόρμα οπτικοποίησης δεδομένων Statista, τουλάχιστον 56 δολοφονίες μεξικανικών τρανς γυναικών αναφέρθηκαν μεταξύ Οκτωβρίου 2021 και Σεπτεμβρίου 2022. Αυτό σημαίνει ότι η χώρα είχε το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό δολοφονιών κατά των τρανς στη Λατινική Αμερική κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, δεύτερο μετά τη Βραζιλία. Σε αυτό το ποσό δεν συνυπολογίζονται ούτε οι δολοφονίες που μπορεί να μην έχουν καταμετρηθεί- λαμβάνοντας υπόψη ότι σε ορισμένες περιπτώσεις στο μαυσωλείο, οι συγγενείς δεν ζήτησαν τα πτώματα των νεκρών, ο αριθμός είναι πολύ πιθανό να είναι υποεκτιμημένος.

Πηγή: Them