Διαδηλωτές του κινήματος Just Stop Oil απέκλεισαν πρατήρια καυσίμων και έσπασαν αντλίες βενζίνης σε όλο το Λονδίνο σήμερα το πρωί. Οι ενέργειες τους ξεκίνησαν στις 6 π.μ. στα δυτικά και νότια της πόλης.


Οι διαδηλωτές καθόντουσαν στο δρόμο με πανό, μπλόκαραν τις εισόδους των πρατήριών, ενώ κάποιες ομάδες έσπασαν τζάμια βιτρινών και κάλυψαν αντλίες με σπρέι.

Εκπρόσωπος της Μητροπολιτικής Αστυνομίας δήλωσε στο Metro.co.uk: «Η αστυνομία ενημερώθηκε στις 06:29 π.μ. της Παρασκευής, 29 Αυγούστου, για διαδηλωτές που κατέστρεφαν αντλίες σε πρατήριο καυσίμων στην Talgarth Road και στη Hammersmith». Οι αστυνομικοί έφτασαν στο σημείο μέσα σε περίπου 10 λεπτά και προχώρησαν σε συλλήψεις τεσσάρων ανδρών και μίας γυναίκας, ως ύποπτοι για εγκληματικές πράξεις. Οι συλληφθήντες παραμένουν υπό κράτηση σε αστυνομικό τμήμα του δυτικού Λονδίνου ενώ οι έρευνες συνεχίζονται.


Η σημερινή δράση συνέπεσε χρονικά με την ανακοίνωση της Ofgem για μαζική αύξηση στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος τον Οκτώβριο. Το ανώτατο όριο των τιμών ενέργειας θα εκτοξευθεί στις 3,549 λίρες την 1η Οκτωβρίου, μια αύξηση που θα πιέσει οικονομικά τις οικογένειες της εργατικής τάξης – και όχι μόνο.

Ο Tez Burns, 34 ετών, μηχανικός ποδηλάτων και πτυχιούχος φυσικής από το Swansea που πήρε μέρος στις σημερινές διαδηλώσεις, δήλωσε: «Υποφέρουμε από τη χειρότερη κρίση κόστους ζωής των τελευταίων 40 ετών και η κλιματική κρίση προκύπτει απ’ την εξάρτησής μας στο πετρέλαιο. Ωστόσο, η κυβέρνηση επιτρέπει στους παρόχους ενέργειας, να μας οδηγούν στη φτώχεια με την εκτίναξη των λογαριασμών στα ύψη και αποτυγχάνει να μας προστατεύσει από τις συνέπειες της κλιματικής κατάρρευσης. Φτάνει πια.»

Διαδηλωτές του κινήματος

Η οργάνωση “Just Stop Oil” διαδηλώνει και αιτείται να σταματήσει η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου τα έργα πετρελαίου και φυσικού αερίου στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οι σημερινές ενέργειες τους είχαν σκοπό να ασκήσουν περαιτέρω πίεση στις προμήθειες βενζίνης και ντίζελ για τις νοτιοανατολικές περιοχές, εν όψει του Σαββατοκύριακου.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, οι διαδηλωτές σχημάτισαν μια ανθρώπινη αλυσίδα κατά μήκος της κύριας διαδρομής που χρησιμοποιούν τα βυτιοφόρα που κινούνται μεταξύ της περιφερειακής οδού και του τερματικού σταθμού πετρελαίου “Navigator” στο Grays του Essex.

Τηλεοπτικά πλάνα έδειχναν διαδηλωτές να σκαρφαλώνουν πάνω από έναν ψηλό σιδερένιο φράχτη κατά μήκος της κοντινής εγκατάστασης “InterTerminals”, ενώ το προσωπικό ασφαλείας προσπαθούσε να τους σταματήσει. Οι ακτιβιστές χρειάστηκε να απομακρυνθούν με τη βία και τουλάχιστον 18 συνελήφθησαν μετά τη δράση. Η ομάδα του “Just Stop Oil” ισχυρίστηκε επίσης, ότι έσκαψε σήραγγες κάτω από τους δρόμους έξω από κάθε εγκατάσταση.