Τουλάχιστον τέσσερις νεκροί και περισσότεροι από 300 τραυματίες είναι ο τραγικός απολογισμός έπειτα από κατάρρευση κερκίδας σε αρένα ταυρομαχιών την Κυριακή, σε μια πόλη στην κεντρική Κολομβία, όπως ανακοινώθηκε από τις τοπικές αρχές.

«Υπάρχουν τέσσερις νεκροί, αυτήν την στιγμή. Δύο γυναίκες, ένας ενήλικος άνδρας και ένας ανήλικος» δήλωσε ο Χοσέ Ρικάρντο Ορόθκο, κυβερνήτης του τμήματος της Τολίμα, στο τοπικό ραδιόφωνο.

«Τα νοσοκομεία της περιοχής έχουν περιθάλψει περίπου 322 τραυματίες, τέσσερις από τους οποίους εξακολουθούν να νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας», δήλωσε η Μάρθα Παλάσιος, γραμματέας Υγείας του αρμοδίου τμήματος της Τολίμα.

Το δυστύχημα συνέβη στην περιοχή Εσπινάλ κατά την διάρκεια τοπικής ταυρομαχίας, ενός είδους δημοφιλούς φεστιβάλ, κατά την διάρκεια του οποίου το κοινό κατεβαίνει στην αρένα για να αντιμετωπίσει βόδια και μικρούς ταύρους.

Ένα ολόκληρο τμήμα της τριώροφης ξύλινης κερκίδας γεμάτο με θεατές κατέρρευσε, με αποτέλεσμα δεκάδες άνθρωποι να βρεθούν στο κενό.

«Ακόμη περιμένουμε να δούμε πόσοι άνθρωποι βρίσκονται κάτω από τα ερείπια, δεν ξέρουμε πόσοι. Όπως βλέπετε στα βίντεο, σχεδόν όλη η πτέρυγα γέμισε με κόσμο και κατέρρευσε», είπε στον ίδιο ραδιοφωνικό σταθμό, ο Ταγματάρχης, Λουϊς Φερνάντο Βέλεζ, διευθυντής του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Τολίμα.

Ένα άλλο ερασιτεχνικό βίντεο δείχνει το πλήθος να προσπαθεί να απεγκλωβισθεί από τα συντρίμμια ξύλου και λαμαρίνας, ενώ ένας ταύρος συνεχίζει να περιφέρεται στην αρένα.

Το τραγικό περιστατικό συνέβη στην αρένα ταυρομαχίας Gilberto Charry κατά την διάρκεια του εορταστικού Σαββατοκύριακου όπου γιορτάζονται οι γιορτές του Σαν Πέδρο, οι πιο δημοφιλείς στην περιοχή.

«Θα ζητήσουμε έρευνα για τα γεγονότα. Αλληλεγγύη στις οικογένειες των θυμάτων», δήλωσε στο Twitter ο πρόεδρος, Ιβάν Ντούκε.

Ο κυβερνήτης Ορόθκο προειδοποίησε ότι θα ζητήσει «την αναστολή όλων αυτών των ειδών εορτασμών», λέγοντας ότι αυτά τα γεγονότα «επιτίθενται στη ζωή» των ζώων και ενθαρρύνουν την «κακομεταχείρισή τους».

Την προηγούμενη ημέρα αρκετοί άνθρωποι είχαν τραυματισθεί από ταύρους κατά την διάρκεια του ίδιου φεστιβάλ στο Ελ Εσπινάλ, μια πόλη περίπου 78.000 κατοίκων που βρίσκεται 150 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Μπογκοτά.

Ο νέος πρόεδρος Γκουστάβο Πέτρο, ο οποίος εξελέγη το περασμένο Σαββατοκύριακο και θα αναλάβει καθήκοντα στις αρχές Αυγούστου, πρόσθεσε την φωνή του στην έκκληση του τοπικού κυβερνήτη.

«Ζητώ από τα δημαρχεία να μην εγκρίνουν πλέον δράσεις που αφορούν στον θάνατο ανθρώπων ή ζώων», σχολίασε στο Twitter, υπενθυμίζοντας παρελθοντικά τον θάνατο εκατοντάδων ανθρώπων από την κατάρρευση μιας άλλης αρένας στον δήμο Σιτσελέχο, το 1980.

Ως Δήμαρχος της Μπογκοτά (2012-2015), ο Πέτρο έπαυσε τις ταυρομαχίες στη Λα Σανταμαρία, την εμβληματική αρένα ταυρομαχίας της πρωτεύουσας.

Η κολομβιανή Δικαιοσύνη τιμωρεί την κακομεταχείριση των ζώων, αλλά πρακτικές όπως οι ταυρομαχίες και οι κοκορομαχίες εξακολουθούν να λαμβάνουν χώρα ως πολιτιστικές εκδηλώσεις.

ΑΠΕ-ΜΠΕ