«Η Κίνα απορρίπτει σθεναρά την αβάσιμη ανάμειξη των ΗΠΑ και της ΕΕ στις εσωτερικές υποθέσεις μας και την αδικαιολόγητη δυσφήμιση και συκοφάντηση της Κίνας» δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας, Wang Wenbin.

Ερωτηθείς αναφορικά με τις ανησυχίες που έχουν εκφράσει οι Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και το ευρωπαϊκό μπλοκ, για την Ταϊβάν και το «πρόγραμμα παραπληροφόρησης» της Κίνας, ο εκπρόσωπος είπε μεταξύ άλλων: «Οι ΗΠΑ ισχυρίζονται ότι έχουν κεντρική θέση στον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, αλλά είναι σαφές σε όλους ότι πράττουν ακριβώς το αντίθετο».

«Όταν το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αρνήθηκε να εγκρίνει τη χρήση βίας από τις ΗΠΑ στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας, το Ιράκ, τη Συρία και σε άλλα μέρη, οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ παραμέρισαν τον ΟΗΕ και διεξήγαγαν πολέμους εναντίον κυρίαρχων κρατών με αλόγιστη παρέμβαση» πρόσθεσε ο ίδιος.

Όπως υποστήριξε, την ίδια ώρα που η Ουάσινγκτον δηλώνει ότι σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα, «ο επιθετικός πόλεμος που εξαπέλυσαν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους σε χώρες όπως το Αφγανιστάν και το Ιράκ σκότωσε πάνω από 300.000 αμάχους και κατέστησε πάνω από 26 εκατομμύρια ανθρώπους πρόσφυγες».

«Όμως κανείς δεν έχει λογοδοτήσει για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ακόμα και κυρώσεις στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο που θα ερευνούσε τα εγκλήματα πολέμου του αμερικανικού στρατού» ανέφερε ο Wenbin και πρόσθεσε ότι, αν και η χώρα λέει ότι είναι ενάντια στον οικονομικό εξαναγκασμό, είναι αυτή που εφηύρε την «εξαναγκαστική διπλωματία» και τη χρησιμοποιεί σε χώρες είτε είναι μικρές ή μεγάλες, είτε είναι φιλικές ή εχθρικές.

Ο εκπρόσωπος συνέχισε λέγοντας ότι το εμπάργκο στην Κούβα παραμένει σε ισχύ εδώ μισό αιώνα και ότι οι κυρώσεις κατά του Ιράν διαρκούν εδώ και 40. Ωστόσο, «όταν πρόκειται να μαχαιρώσουν πισώπλατα τους συμμάχους τους, όπως η ΕΕ και η Ιαπωνία, οι ΗΠΑ δεν δίστασαν ποτέ, όπως έχουμε δει επανειλημμένα».

Ακόμα είπε ότι «τα γεγονότα έχουν αποδείξει πως οι ΗΠΑ είναι η χώρα που διαδίδει τα περισσότερα fake news, ο ένοχος της καταναγκαστικής διπλωματίας, ο σαμποτέρ της παγκόσμιας ειρήνης και σταθερότητας».

«Από τον διάλογο ΗΠΑ-ΕΕ μέχρι την τριμερή εταιρική σχέση ΗΠΑ-Ηνωμένου Βασιλείου-Αυστραλίας, οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τους κανόνες και την τάξη ως πρόσχημα για να καλύψουν τις σκοτεινές δραστηριότητές τους, δηλαδή τη δημιουργία διχασμού, την υποδαύλιση της αντιπαράθεσης και την αποκόμιση οφελών εις βάρος των άλλων» δήλωσε ο ίδιος.

«Ως αποτέλεσμα, δεν πλήττονται μόνο οι μικρές και αδύναμες χώρες. Και οι σύμμαχοι των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της Ευρώπης, πληρώνουν επίσης βαρύ τίμημα για τις εγωιστικές πράξεις των ΗΠΑ. Ελπίζουμε ότι η ΕΕ μπορεί να δει την αλήθεια και να σταματήσει να κρατάει το κερί στον διάβολο» κατέληξε ο ίδιος.