Η Κίνα και η Ελβετία υπέγραψαν σήμερα κοινή διακήρυξη με την οποία συμφωνούν να βαθύνουν τη συνεργασία τους μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού Λι Τσιάνγκ με την Ελβετίδα πρόεδρο, όπως ανακοίνωσε η ελβετική κυβέρνηση.

Ο Λι, ο πιο υψηλόβαθμος Κινέζος αξιωματούχος που επισκέπτεται την Ελβετία μετά την επίσκεψη του προέδρου Σι Τζινπίνγκ το 2017, συνάντησε την πρόεδρο Βιόλα Άμχερντ μαζί με υψηλόβαθμη κινεζική αντιπροσωπεία πριν από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός.

Η διακήρυξη συνεπάγεται την οριστικοποίηση μιας κοινής μελέτης για την ανάπτυξη της υπάρχουσας συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου των δύο χωρών. “Είναι ένα σημαντικό βήμα προς την έναρξη ενδεχόμενων διαπραγματεύσεων”, ανέφερε η ελβετική κυβέρνηση.

Η Κίνα είναι ο τρίτος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ελβετίας μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι δύο χώρες υπέγραψαν μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου το 2013, η πρώτη τέτοια συμφωνία του Πεκίνου με μια οικονομία της ηπειρωτικής Ευρώπης.

Όμως οι προσπάθειες για την ανανέωσή της είχαν βαλτώσει προηγουμένως εν μέσω πληροφοριών για ανησυχίες σχετικά με το ιστορικό της Κίνας στον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ο διάλογος ανάμεσα στο ελβετικό και το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών θα επαναληφθεί φέτος και αναμένεται να συμπεριλάβει τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ο Λι και η Άμχερντ, που συναντήθηκαν σε μια έπαυλη του 18ου αιώνα κοντά στην πρωτεύουσα Βέρνη, συζήτησαν επίσης τον πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας και τη σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς, ανέφερε η δήλωση της Ελβετίας.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ