Δεκάδες διαμαρτυρίες κατά των εκτεταμένων μέτρων καταπολέμησης του κορονοϊού στην Κίνα, που έχουν περιορίσει εκατομμύρια ανθρώπους στα σπίτια τους, έχουν ξεσπάσει σε όλη τη χώρα τις τελευταίες μέρες. Οι διαμαρτυρίες εξαπλώθηκαν στη Σαγκάη και σε άλλες πόλεις μετά από αναφορές ότι η στρατηγική καταπολέμισης του κορονοϊού της Κίνας μπορεί να έχει επιδεινώσει τον αριθμό των νεκρών.

Η κυβέρνηση του προέδρου Xi Jinping αντιμετωπίζει αυξανόμενη οργή για την πολιτική «zero-Covid» που έχει αποκλείσει την πρόσβαση σε περιοχές σε όλη την Κίνα σε μια προσπάθεια να απομονώσει κάθε κρούσμα, την ώρα που άλλες κυβερνήσεις χαλαρώνουν τους ελέγχους και προσπαθούν να ζήσουν με τον ιό.

Η πολιτική αυτή μπορεί να κράτησε το ποσοστό λοιμώξεων στην Κίνα χαμηλότερο από τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες χώρες. Αλλά το κυβερνών Κομμουνιστικό Κόμμα αντιμετωπίζει αυξανόμενα παράπονα για το οικονομικό και ανθρώπινο κόστος, καθώς επιχειρήσεις κλείνουν και οικογένειες απομονώνονται για εβδομάδες με περιορισμένη πρόσβαση σε τρόφιμα και φάρμακα. Ορισμένοι διαδηλωτές εμφανίστηκαν σε βίντεο να φωνάζουν στον Xi να παραιτηθεί και στο κυβερνών κόμμα να εγκαταλείψει την εξουσία.

Οι ηγέτες του κόμματος υποσχέθηκαν τον περασμένο μήνα να καταστήσουν τους περιορισμούς λιγότερο αυστηρούς,  με τη χαλάρωση της καραντίνας και άλλων κανόνων, αλλά δήλωσαν ότι επιμένουν στην πολιτική «zero-Covid». Εν τω μεταξύ, η έξαρση των λοιμώξεων που ώθησε τα ημερήσια κρούσματα πάνω από 30.000 για πρώτη φορά οδήγησε τις τοπικές αρχές να επιβάλουν περιορισμούς που, όπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι, υπερβαίνουν τα προβλεπόμενα από την εθνική κυβέρνηση όρια.

Ο Xi υπερασπίστηκε τη στρατηγική αυτή ως παράδειγμα της ανωτερότητας του κινεζικού συστήματος σε σύγκριση με τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες δυτικές χώρες, οι οποίες δυσκολεύονται να θέσουν σε εφαρμογή εκτεταμένα lockdowns. Αλλά η υποστήριξη της εν λόγω στρατηγικής από τους κινέζους πολίτες έχει καταρρεύσει τους τελευταίους μήνες, καθώς η αύξηση των κρουσμάτων και των θανάτων από Covid έχει προκαλέσει την οργή της κοινής γνώμης.

Την περασμένη εβδομάδα, η κυβέρνηση της κεντρικής πόλης Zhengzhou ζήτησε συγγνώμη για το θάνατο ενός κοριτσιού 4 μηνών που βρισκόταν σε καραντίνα. Ο πατέρας της δήλωσε ότι οι προσπάθειές του να τη μεταφέρει σε νοσοκομείο καθυστέρησαν, αφού οι εργαζόμενοι του ασθενοφόρου αρνήθηκαν να τους βοηθήσουν επειδή βρέθηκε θετικός στον ιό.

Πηγή: Euronews