Το Paqui One Chip Challenge είναι μια “απλή” ιδέα. Τα τσιπς είναι πασπαλισμένα με απίστευτα καυτερή σκόνη πιπεριού Carolina Reaper και Naga Viper. Η πρόκληση, όπως την έθεσε η Paqui, είναι να φάτε το πολύ μεγάλο, πικάντικο τσιπ και να δείτε πόση ώρα μπορείτε να αντέξετε χωρίς να καταναλώσετε άλλο φαγητό και νερό.

Παρά την προειδοποίηση στην ετικέτα του προϊόντος ότι αυτή η πρόκληση είναι μόνο για ενήλικες, πολλά παιδιά την επιχείρησαν, καθώς έγινε viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τώρα, το προϊόν αποσύρεται από τα ράφια των καταστημάτων εν μέσω μιας συνεχιζόμενης έρευνας για το θάνατο ενός εφήβου από τη Μασαχουσέτη που συμμετείχε στο challenge.

Όπως ανέφερε το Associated Press, ο 14χρονος Harris Wolobah απεβίωσε την 1η Σεπτεμβρίου 2023, μετά την κατάποση του πικάντικου Paqui Chip. Ο Wolobah πήγε στη σχολική νοσοκόμα εκείνη την ημέρα με έντονο στομαχόπονο. Το ίδιο απόγευμα, λιποθύμησε στο σπίτι του και κλήθηκε το ΕΚΑΒ. Πέθανε αργότερα την ίδια μέρα στο νοσοκομείο.

Αν και θα χρειαστούν εβδομάδες για να διαπιστωθεί από τη νεκροψία η αιτία του θανάτου του, η μητέρα του κατηγορεί το Paqui One Chip Challenge -και η ίδια η Paqui ζήτησε από τους εμπόρους λιανικής πώλησης να σταματήσουν να πωλούν το προϊόν.

Πηγή: hypebeast

Τα συγκεκριμένα πατατάκια, τα οποία κοστίζουν 10 δολάρια, διατίθονται σε ένα κουτί σε σχήμα φέρετρου με διάφορες προειδοποιήσεις, συμπεριλαμβανομένης μιας που λέει ότι το είναι κατασκευασμένα για την «εκδικητική απόλαυση της έντονης θερμότητας και του πόνου» και προορίζεται μόνο για ενήλικες. Όμως, σε όλη τη χώρα, παιδιά έχουν καταφέρει να πάρουν στα χέρια τους το βίαια καυτό πατατάκι, με αποτέλεσμα να έχουν νοσηλευτεί αρκετά από αυτά στο νοσοκομείο.

Ωστόσο, είναι η πρώτη φορά που ο θάνατος κάποιου αποδίδεται στο Paqui One Chip Challenge.

«Οι άνθρωποι μου έλεγαν ότι ο Harris πέθανε. Ήμουν απλά θυμωμένος», δήλωσε ο συμμαθητής του Wolobah, David Adjer. «Νομίζω ότι δεν πρέπει να έχουμε πια αυτό το πατατάκι. Αν κάποιος πεθάνει από αυτό, θα πρέπει να βγάλετε… το προϊόν από τα ράφια γιατί δεν χρειαζόμαστε άλλα τέτοια ατυχήματα».

Ο Harris Wolobah

Μια μελέτη του 2020 εξέτασε μια περίπτωση όπου ένας 15χρονος μαθητής και αθλητής, όπως ο Wolobah, κατάπιε πιπέρι Carolina Reaper και αργότερα εμφάνισε καρδιαγγειακές επιπλοκές. Αν και πρόκειται μόνο για μια μελέτη περίπτωσης, οι συγγραφείς υπέδειξαν ότι η αντίδραση αυτή μπορεί να μην είναι μοναδική.

Το AP μίλησε με αρκετούς ενήλικες που επιχείρησαν την πρόκληση για να μετρήσει τις αντιδράσεις τους σχετικά με το επίπεδο του μπαχαρικού στα πατατάκια.

Ο Joaquin Diaz, ένας 31χρονος εργάτης οικοδομών από το Μπρονξ, δήλωσε ότι είναι φανατικός λάτρης των πικάντικων φαγητών και άρχισε να είναι περίεργος για την πρόκληση όταν τη συνάντησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πριν από μερικές εβδομάδες.

«Πόνεσε, δεν θα πω ψέματα. Ήμουν πραγματικά λίγο νευρικός», είπε. Και ενώ η αρχική εμπειρία ήταν επώδυνη, ο Diaz είπε ότι δεν περίμενε τους φρικτούς πόνους στο στομάχι και τη διάρροια που βίωσε την επόμενη μέρα.

Ένας άλλος, ο 56χρονος Roger Trier, δήλωσε στο AP ότι έχει “προπονηθεί” για περισσότερα από 20 χρόνια για να αναπτύξει την ανοχή του στα μπαχαρικά.

«Οι περισσότεροι άνθρωποι που βλέπεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης -με οποιεσδήποτε προκλήσεις- δεν καταλαβαίνουν τις συνέπειες», είπε, προσθέτοντας ότι δεν πιστεύει ότι άτομα κάτω των 18 ετών θα πρέπει να επιχειρούν πικάντικα challenge όπως αυτό, επειδή μπορεί να μην ξέρουν πώς να διαχειριστούν τις έντονες αντιδράσεις που μπορεί να προκαλέσει το φαγητό. Η κοινωνική πίεση των συνομηλίκων παίζει επίσης ρόλο, είπε, και μπορεί να κάνει τα παιδιά να αναλάβουν κινδύνους που δεν κατανοούν πλήρως.

Σε ανακοίνωσή της, η Paqui δήλωσε ότι είναι «βαθιά θλιμμένη από τον θάνατο» του Harris Wolobah.

«Έχουμε παρατηρήσει μια αύξηση των εφήβων και άλλων ατόμων που δεν λαμβάνουν υπόψη τους αυτές τις προειδοποιήσεις», όπως αναφέρει μια δήλωση στην ιστοσελίδα του One Chip Challenge. «Ως αποτέλεσμα, ενώ το προϊόν συνεχίζει να τηρεί τα πρότυπα ασφάλειας τροφίμων, από περίσσεια προσοχής, συνεργαζόμαστε ενεργά με τους λιανοπωλητές μας για να αποσύρουμε το προϊόν από τα ράφια».

Η οικογένεια της Wolobah δημιούργησε μια σελίδα GoFundMe για να ελαφρύνει το οικονομικό βάρος της οργάνωσης της κηδείας. Η σελίδα περιγράφει τον Wolobah ως «ένα φως που φώτιζε το δωμάτιο με την παρουσία του και τη διακριτική γοητεία του. Ήταν ένας έξυπνος, ιδιόρρυθμος και απίστευτα ταλαντούχος νεαρός που αγαπούσε τα βιντεοπαιχνίδια και το μπάσκετ!»

Μια αγρυπνία πραγματοποιήθηκε προς τιμήν του Harris Wolobah στις 8 Σεπτεμβρίου 2023, με πλήθος περίπου 100 ατόμων που αποτελούνταν από φίλους, συγγενείς και συμπαίκτες του Wolobah. Η μητέρα του, Lois, ήταν εντελώς συντετριμμένη καθώς πλησίαζε μια φωτογραφία του γιου της, φωνάζοντας το όνομά του και σχεδόν κατέρρευσε. Μέλη της οικογένειας αναγκάστηκαν να την κρατήσουν όρθια, ενώ ένας συγγενής απευθυνόταν στο πλήθος.

«Κοιτάζω γύρω μου και βλέπω μια κοινότητα να ενώνεται με το φως των κεριών, την αγάπη και τη μνήμη του αδελφού μας, του γιου μας, του ανιψιού μας Harris», δήλωσε η ξαδέλφη του, Valerie Richardson. «Ο Harris είχε αυτό το χάρισμα να φέρνει τους ανθρώπους κοντά. Δεν μπορώ να σκεφτώ καλύτερο τρόπο για να τον τιμήσουμε από αυτό που κάνουμε εδώ και τώρα».

Πηγή: All Thats interesting