Η Meta, μητρική εταιρεία του Facebook, απείλησε να αφαιρέσει ειδησεογραφικό περιεχόμενο από τις πλατφόρμες της την Δευτέρα, μετά από αναφορές ότι Αμερικανοί νομοθέτες πρόσθεσαν μία αμφιλεγόμενη νομοθεσία που ευνοεί τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Αυτή η προειδοποίηση της Meta, υπογραμμίζει τον κίνδυνο που, ενδεχομένως, θα αντιμετωπίσει η Big Tech εταιρεία να αναδιαμορφωθεί πλήρως το επιχειρηματικό της μοντέλο από το νομοσχέδιο Journalism Competition and Preservation Act (JCPA).

Η νομοθεσία που εισήχθη από τη γερουσιαστή Amy Klobuchar – υποστηρίζεται από περισσότερους από δώδεκα άλλους νομοθέτες και από τα δύο κόμματα (Δημοκρατικούς / Συντηρητικούς), αφορά το αμυντικό σχέδιο των ΗΠΑ και ουσιαστικά επιτρέπει στα ειδησεογραφικά πρακτορεία να διαπραγματεύονται συλλογικά με τις πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης για μεγαλύτερο μερίδιο των διαφημιστικών εσόδων σε αντάλλαγμα για το ειδησεογραφικό τους περιεχόμενο. Πρόκειται για ένα από τα πολλά νομοσχέδια που αντιτίθενται στη αντιμονοπωλιακή πρακτική εταιρειών τεχνολογίας.

«Εάν το Κογκρέσο περάσει ένα κακώς μελετημένο νομοσχέδιο για τη δημοσιογραφία ως μέρος της νομοθεσίας για την εθνική ασφάλεια [των ΗΠΑ]», ανέφερε η Meta σε μια δήλωση που ανέβασε στο Twitter ο εκπρόσωπος Τύπου Andy Stone, «θα αναγκαστούμε να εξετάσουμε το ενδεχόμενο να αφαιρέσουμε εντελώς τις ειδήσεις από την πλατφόρμα μας, αντί να υποταχθούμε σε διαπραγματεύσεις που επιβάλλει η κυβέρνηση και οι οποίες αδικαιολόγητα αγνοούν την όποια αξία παρέχουμε στα ειδησεογραφικά πρακτορεία μέσω της αυξημένης επισκεψιμότητας και των συνδρομών».

Η Meta έχει δείξει προθυμία να κάνει πράξη την απειλή της. Όταν παρόμοια νομοθεσία ήταν στα πρόθυρα της ψήφισης στην Αυστραλία, πέρυσι, η εταιρεία ανέστειλε για λίγο τη δυνατότητα των χρηστών να μοιράζονται και να βλέπουν συνδέσμους προς ειδήσεις στις πλατφόρμες της. Αυτό αργότερα άλλαξε και η νομοθεσία πέρασε αργότερα το ίδιο έτος.

Τη Δευτέρα, η Fight for the Future, μια οργάνωση για τα ψηφιακά δικαιώματα, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «πολλαπλές πηγές» ανέφεραν ότι η προσπάθεια να συμπεριληφθεί το JCPA στο ετήσιο αμυντικό νομοσχέδιο ήταν επιτυχής.

Η βιομηχανία τεχνολογίας έχει αντιταχθεί σθεναρά στο JCPA, αλλά το νομοσχέδιο έχει επίσης προσελκύσει επικρίσεις διάφορες κοινωνικές ομάδες που συχνά διαφωνούν με τις Big Tech εταιρείες σε θέματα πολιτικής.

Κάποιες οργανώσεις, έστειλαν τη Δευτέρα μια επιστολή προς τους ηγέτες του Κογκρέσου και δήλωσαν ότι το JCPA θα μπορούσε «να επιδεινώσει την παραπληροφόρηση», επιτρέποντας στα ειδησεογραφικά πρακτορεία να μηνύουν τις social media πλατφόρμες για «μείωση της εμβέλειας ενός post» [το λεγόμενο “Facebook/Instagram organic reach”] και τον εκφοβισμό τους ώστε «να μην ελέγχουν το προσβλητικό ή παραπλανητικό περιεχόμενό τους».

Επίσης, στην επιστολή αναφέρεται ότι το JCPA θα μπορούσε να καταλήξει «να ευνοεί δυσανάλογα τις μεγάλες εταιρείες μέσων ενημέρωσης έναντι των μικρών, τοπικών και ανεξάρτητων μέσων» που έχουν πληγεί περισσότερο από την πτώση των ψηφιακών διαφημιστικών εσόδων.

Μεταξύ αυτών που υπέγραψαν την επιστολή ήταν η Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών, το Ίδρυμα Electronic Frontier, το Ίδρυμα Wikimedia και η Public Knowledge.

Πηγή: CNN