Ήταν μια, οπωσδήποτε, ιστορική δημόσια κατάθεση στο Κογκρέσο αυτή που έλαβε χώρα πριν από μερικές ώρες ενώπιον αμερικανών γερυσιαστών – ήταν, άλλωστε, και η πρώτη που έγινε εδώ και 50 χρόνια για τα ΑΤΙΑ, τα γνωστά μας UFO.

Και αυτό επειδή δυο κορυφαία στελέχη του υπουργείου Άμυνας κατέθεσαν στην υποεπιτροπή Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων, περίπου ένα χρόνο μετά τη δημοσιοποίηση μιας έκθεσης όπου αναφέρονται περισσότερες από 140 περιπτώσεις «Αγνώστου Ταυτότητας Εναέρια Φαινόμενα» (UAP) που αναφέρθηκαν από αμερικανούς πιλότους της πολεμικής αεροπορίας μετά το 2004.

Όπως αναφέρει το BBC, οι δύο αξιωματούχοι, Ρόναλντ Μούλτρι και Σκοτ Μπρέι, εμφανίστηκαν ενώπιον της υποεπιτροπής πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ.

Ο Μπρέι, αναπληρωτής διευθυντής της υπηρεσίας πληροφοριών του Ναυτικού, αναγνώρισε ότι υπήρξαν ορισμένες θεάσεις τις οποίες οι αξιωματούχοι δεν μπορούν να εξηγήσουν. Ορισμένες από αυτές αφορούσαν περιπτώσεις στις οποίες υπήρχαν πολύ λίγα δεδομένα για να προκύψει μια λογική εξήγηση, δήλωσε ο Μπρέι.

Ωστόσο ο αξιωματούχος πρόσθεσε ότι δεν έχουν κανένα υλικό και ότι δεν έχουν ανιχνεύσει καμία εκπομπή που να υποδηλώνει ότι πρόκειται για οτιδήποτε μη γήινο.

«Γνωρίζουμε ότι τα μέλη των υπηρεσιών μας έχουν αντιμετωπίσει αγνώστου ταυτότητας εναέρια φαινόμενα και επειδή αυτά ενέχουν δυνητικούς κινδύνους για την ασφάλεια των πτήσεων και τη γενική ασφάλεια, δεσμευόμαστε ότι θα προσπαθήσουμε να εξακριβώσουμε την προέλευσή τους», δήλωσε ο Μούλτρι, ο οποίος επιβλέπει μια νεοσυσταθείσα ομάδα έρευνας ΑΤΙΑ με έδρα το Πεντάγωνο.

Ο Μπρέι παρουσίασε στην επιτροπή δύο αποχαρακτηρισμένα βίντεο. Το ένα έδειχνε δυο μικρά αντικείμενα να πετούν δίπλα από το πιλοτήριο ενός αεροσκάφους, τα οποία αργότερα διαπιστώθηκε ότι ήταν οπτικά εφέ του φωτός που περνούσε μέσα από γυαλιά νυχτερινής όρασης. Το άλλο έδειχνε ένα γυαλιστερό, σφαιρικό αντικείμενο να αιωρείται δίπλα σε ένα αεροσκάφος.

«Δεν μπορώ να εξηγήσω τι είναι αυτό το συγκεκριμένο αντικείμενο», δήλωσε ο Μπρέι στην επιτροπή.

Οι δυο αξιωματούχοι δήλωσαν επίσης ότι το Πεντάγωνο είναι αποφασισμένο να αφαιρέσει το στίγμα που συνδέεται με τις θεάσεις ανεξήγητων ιπτάμενων αντικειμένων, ενθαρρύνοντας τους πιλότους να αναφέρουν τέτοια φαινόμενα.

Ο πρόεδρος της αρμόδιας επιτροπής, Αντρέ Κάρσον, είπε ότι το Πεντάγωνο θα πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη το θέμα των ΑΤΙΑ. «Τα ΑΤΙΑ είναι ανεξήγητα. Αυτό είναι αληθές. Όμως είναι πραγματικά», δήλωσε ο αμερικανός βουλευτής, τονίζοντας ότι στο παρελθόν οι αξιωματούχοι του Πενταγώνου έχουν επικεντρωθεί σε περιπτώσεις που είναι σχετικά εύκολο να εξηγηθούν, ενώ αποφεύγουν αυτές που δεν μπορούν να εξηγηθούν.

Πάντως, σύμφωνα με την έκθεση, οι ερευνητές χρειάζονται περισσότερα δεδομένα και περαιτέρω ανάλυση για να εξακριβώσουν αν πρόκειται για κάποιο εξελιγμένο εναέριο σύστημα που ανέπτυξε μυστικά η κυβέρνηση των ΗΠΑ ή μια εμπορική εταιρεία ή κάποια ξένη δύναμη όπως η Κίνα ή η Ρωσία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για την πρώτη δημόσια ακρόαση στο Κογκρέσο για το θέμα από τότε που η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ τερμάτισε ένα πρόγραμμα με την κωδική ονομασία Project Blue Book, το 1969.

Στα 17 χρόνια της ύπαρξής του, το πρόγραμμα αυτό συγκέντρωσε 12.618 θεάσεις UFO, οι 701 εκ των οποίων αφορούσαν αντικείμενα τα οποία επισήμως παρέμειναν «αγνώστου ταυτότητας». Αργότερα ωστόσο η Πολεμική Αεροπορία ανέφερε ότι δεν βρήκε ενδείξεις κάποιας απειλής για την εθνική ασφάλεια ή αποδείξεις για εξωγήινα σκάφη.

Μπορείτε να διαβάσετε την πλήρη έκθεση εδώ.