Ο πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου ετοιμάζεται να αναλάβει ξανά πρωθυπουργικά καθήκοντα, αφού τα μέχρι τώρα αποτελέσματα δείχνουν ότι θα κερδίσει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο με τη βοήθεια της ακροδεξιάς.

Με καταμετρημένο το 84% των ψήφων από τις γενικές εκλογές, το μπλοκ του κ. Νετανιάχου φαίνεται να κερδίζει 65 από τις 120 έδρες. «Είμαστε κοντά σε μια μεγάλη νίκη», είπε στους ενθουσιώδεις υποστηρικτές του στην Ιερουσαλήμ. Ωστόσο,  όλα θα εξαρτηθούν από την υποστήριξη του υπερεθνικιστικού κόμματος “Religious Zionism”, οι ηγέτες του οποίου Itamar Ben-Gvir και Bezalel Smotrich έχουν στηρίξει τη δημοτικότητά τους στη χρήση αντιαραβικής ρητορικής και στην υποστήριξη της απέλασης «άπιστων» Αράβων πολιτικών ή αμάχων.

Ο  Ben-Gvir ήταν υποστηρικτής του αείμνηστου, δηλωμένου ρατσιστή, υπερεθνικιστή Meir Kahane, του οποίου η οργάνωση είχε απαγορευτεί στο Ισραήλ και χαρακτηρίστηκε τρομοκρατική ομάδα από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο ίδιος ο Ben-Gvir έχει καταδικαστεί για υποκίνηση σε ρατσισμό και υποστήριξη τρομοκρατικής οργάνωσης.

Τον περασμένο μήνα, ο Ben-Gvir έγινε πρωτοσέλιδο όταν βιντεοσκοπήθηκε να βγάζει όπλο αφού έγινε στόχος πέτρας που πέταξαν Παλαιστίνιοι ενώ επισκεπτόταν μια κατά κύριο λόγο αραβική περιοχή της κατεχόμενης Ανατολικής Ιερουσαλήμ, και να καλεί την αστυνομία να πυροβολήσει τους ενόχους. Μιλώντας σε δημοσιογράφους την Τετάρτη, ο Ben Gvir υποσχέθηκε να «δουλέψω για όλο το Ισραήλ, ακόμη και για εκείνους που με μισούν».

Ο Νετανιάχου, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Σάρα, εμφανίστηκε στον εκλογικό χώρο του κόμματός του ενώ οι οπαδοί του τον υποδέχονταν με καταιγιστικά χειροκροτήματα. «Κερδίσαμε μια τεράστια ψήφο εμπιστοσύνης από τον λαό του Ισραήλ», είπε στους υποστηρικτές του, που δεν σταμάτησαν να τον επευφημούν.

Ωστόσο, στο στρατόπεδο του κόμματός του στο Τελ Αβίβ, ο σημερινός πρωθυπουργός Γιαΐρ Λαπίντ είπε στους υποστηρικτές του ότι «τίποτα» δεν έχει ακόμη αποφασιστεί και το κεντροαριστερό κόμμα του “Yesh Atid” θα περιμένει τα τελικά αποτελέσματα. O 73χρονος Νετανιάχου είναι μια από τις πιο αμφιλεγόμενες πολιτικές προσωπικότητες του Ισραήλ, που μισούν πολλοί κεντρώοι και αριστεροί, αλλά λατρεύεται από τους υποστηρικτές του κόμματος του, του “Likud”.  Είναι σταθερός υποστηρικτής της οικοδόμησης οικισμών του Ισραήλ στη Δυτική Όχθη, η οποία βρίσκεται σε καθεστώς κατοχής από τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή το 1967. Οι οικισμοί εκεί θεωρούνται παράνομοι σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, αν και το Ισραήλ το αμφισβητεί. Επίσης, αντιτίθεται στη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους στη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας ως λύση στη σύγκρουση Ισραήλ-Παλαιστινίων – μια φόρμουλα που υποστηρίζεται από το μεγαλύτερο μέρος της διεθνούς κοινότητας, συμπεριλαμβανομένης της κυβέρνησης Μπάιντεν στις ΗΠΑ. Ο Νετανιάχου δικάζεται επίσης επί του παρόντος για εικαζόμενη δωροδοκία, απάτη και παραβίαση εμπιστοσύνης – κατηγορίες που αρνείται κατηγορηματικά. Οι πιθανοί εταίροι του σε μια κυβέρνηση συνασπισμού υπό την ηγεσία του “Likud” έχουν πει ότι θα μεταρρυθμίσουν τον νόμο, σε μια κίνηση που θα σταματήσει τη δίκη του. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα αποτελέσματα, το “Likud” είναι το μεγαλύτερο κόμμα, με 31 έδρες, έχοντας την πλειοψηφία με την υποστήριξη εθνικιστικών και θρησκευτικών κομμάτων. Το κόμμα “Yesh Atid”, που ηγήθηκε του συνασπισμού που ανέτρεψε τον κ. Νετανιάχου στις εκλογές πέρυσι, προβλέπεται να κερδίσει 24 έδρες.

Το κόμμα του “Religious Zionism” φαίνεται να έχει κερδίσει 14 έδρες, γεγονός που το καθιστά το τρίτο μεγαλύτερο κόμμα. Ο πολιτικός επιστήμονας Gayil Talshir, από το Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ, προειδοποίησε ότι εάν τα exit polls «αντανακλούν τα πραγματικά αποτελέσματα, το Ισραήλ είναι καθ’ οδόν για να γίνει σαν την Ουγγαρία του Orban».

Πηγή: BBC