Μετά από διακοπή τεσσάρων ετών, η τελευταία εναπομείνασα εταιρεία φαλαινοθηρίας στην Ισλανδία, ξαναρχίζει το κυνήγι το καλοκαίρι, προκαλώντας την αγανάκτηση σε πολλούς, μεταξύ αυτών και οι εργαζόμενοι στην βιομηχανία του Τουρισμού.

Και, φυσικά, οι αντιδράσεις αυτές είναι «το τελευταίο που χρειάζονται αυτή τη στιγμή οι άνθρωποι του τουρισμού στη χώρα», αναφέρει το εκτενές ρεπορτάζ του CNN.

«Είναι γνωστό και ευρέως διαδεδομένο πως η τουριστική βιομηχανία θεωρεί πως η φαλαινοθηρία πλήττει την εικόνα της Ισλανδίας ως τουριστικού προορισμού. Αρκεί να δει κανείς πώς καταγγέλλεται το κυνήγι φαλαινών στον ξένο Τύπο» εξηγεί στο αμερικανικό δίκτυο ο Jóhannes Þór Skúlason, διευθυντής στο Συμβούλιο Τουρισμού της Ισλανδίας.

«Η φαλαινοθηρία έχει πολύ συγκεκριμένες επιπτώσεις και οι εταιρείες τουρισμού τις νιώθουν στο “πετσί” τους αμέσως μόλις το κυνήγι μπει ξανά στη δημόσια συζήτηση» προσθέτει ο ίδιος.

«Είναι θλιβερό και αποκαρδιωτικό να ακούς πως αυτή η εταιρεία, η Hvalur, σκοπεύει να ξαναρχίσει να σκοτώνει αυτά τα ζώα στην Ισλανδία. Είναι πολύ επιζήμιο για τη φήμη της χώρας μας. Έχει επιπτώσεις στις εξαγωγές μας και τον τουρισμό» αναφέρει ο Ásberg Jónsson, CEO της Τravel Connect, μεγάλης ταξιδιωτικής εταιρείας με έδρα το Ρέικιαβικ.

Η συγκεκριμένη εταιρεία έστειλε τελευταία φορά τα σκάφη της για κυνήγι φάλαινας το καλοκαίρι του 2018, σεζόν κατά την οποία θανατώθηκαν συνολικά 146 φάλαινες.

Πολλοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν πως η φαλαινοθηρία αποτελεί μέρος της ισλανδικής κουλτούρας και πρέπει να συνεχιστεί -και όλα αυτά ενώ οι φαλαινοθηρικές δραστηριότητες της Ισλανδίας αντιστοιχούν περίπου στο 3% της παγκόσμιας φαλαινοθηρίας.

Τα έσοδα της Hvalur από το κυνήγι των θηλαστικών έφτασαν τα 1,7 δισ. κορόνες (14,1 εκατ. δολάρια), κοινώς σχεδόν μισά από τη δημοφιλή δραστηριότητα των τουριστών.

Το 2022 ίσως είναι η τελευταία χρονιά κυνηγιού για την ισλανδικής εταιρείας καθώς η άδειά της λήγει το 2023 και ο αρμόδιος υπουργός θα αποφασίσει τότε αν θα ανανεωθεί – με τα δεδομένα μέχρι στιγμής να οδεύουν, όπως όλα δείχνουν, προς το «όχι».