Ισχυρός σεισμός, μεγέθους 7,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σημειώθηκε στο αρχιπέλαγος Βανουάτου, στον νότιο Ειρηνικό, ανακοίνωσε το Αμερικανικό Ινστιτούτο Γεωλογικών Ερευνών (USGS). Αμέσως μετά τον σεισμό, εκδόθηκε προειδοποίηση για τσουνάμι.

Ο σεισμός σημειώθηκε στη θάλασσα στις 14:56 ώρα Ελλάδας και είχε εστιακό βάθος 35 χλμ., με επίκεντρο περίπου 23 χλμ. νότια της πόλης Ισάνγκελ, σύμφωνα με το USGS.

Το Σύστημα Προειδοποίησης για Τσουνάμι των ΗΠΑ ανέφερε ότι κύματα ενδέχεται να πλήξουν περιοχές εντός 300 χλμ. από το επίκεντρο του σεισμού, κατά μήκος των ακτών του Βανουάτου και της Νέας Καληδονίας.

Το Βανουάτου (γαλλικά: République de Vanuatu, αγγλικά: Republic of Vanuatu, Μπισλάμα: Ripablik blong Vanuatu, παλαιότερη ονομασία Νέες Εβρίδες) είναι αρχιπέλαγος που βρίσκεται στον νότιο Ειρηνικό, 1000 χλμ. δυτικά των νησιών Φίτζι.

Από τα 82 νησιά του αρχιπελάγους του Βανουάτου τα δύο μεγαλύτερα είναι το Εσπίριτου Σάντου και το Μαλακούλα. Δύο από τα νησιά, τα Μάθιου και Χάντερ, διεκδικούνται και από τη Νέα Καληδονία. Η πρωτεύουσα της χώρας είναι η Πορτ Βίλα και βρίσκεται στο Εφάτε. Από το 1906, οι τότε Νέες Εβρίδες τελούσαν υπό κοινή αγγλογαλλική διοίκηση ως το 1980, οπότε το Βανουάτου απέκτησε την ανεξαρτησία του.

Ο πληθυσμός της χώρας ανέρχεται σε 300.019 κατοίκους, σύμφωνα με την απογραφή του 2020. Οι 113 γλώσσες που χρησιμοποιούνται στα νησιά του Βανουάτου κατατάσσουν τη χώρα ανάμεσα σε αυτές με τη μεγαλύτερη γλωσσική ποικιλία.