Στους 50 ανέρχονται οι μετανάστες που βρέθηκαν νεκροί μέσα σε μια νταλίκα στο Τέξας, ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Μεξικού Άντρες Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, σε μια από τις χειρότερες τραγωδίες διακίνησης ανθρώπων στα σύνορα με τις ΗΠΑ.

Τα θύματα βρέθηκαν την Δευτέρα στο Σαν Αντόνιο του Τέξας, όπου η θερμοκρασία έφτανε τους 39,4 βαθμούς Κελσίου.

Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, δεν υπήρχε κάποια ένδειξη ότι οι άνθρωποι αυτοί διέθεταν νερό, ούτε ότι λειτουργούσε ο κλιματισμός στην νταλίκα.

«Θέλω να εκφράσω τα συλλυπητήριά μου στους συγγενείς» των θυμάτων, είπε ο Μεξικανός πρόεδρος.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Μεξικού, Μαρσέλο Εμπράρδ, ανέφερε μέσω του Twitter ότι ταυτοποιήθηκαν ορισμένα από τα θύματα: 22 Μεξικάνοι, επτά από τη Γουατεμάλα και δύο από την Ονδούρα. Δεν υπάρχουν πληροφορίες για τους υπόλοιπους 19 νεκρούς.

Η Υπηρεσία Μετανάστευσης και Τελωνείων (ICE) των ΗΠΑ ανέφερε ότι διεξάγεται ποινική έρευνα για διακίνηση ανθρώπων, σε συνεργασία με την τοπική αστυνομία.

Οι 16 από τους μετανάστες που βρέθηκαν ζωντανοί στο ρυμουλκό, μεταξύ των οποίων και τέσσερις ανήλικοι, μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική του Σαν Αντόνιο, πάσχουν από θερμοπληξία και εξάντληση και δεν υπάρχουν μικρά παιδιά ανάμεσά τους.

Ο Λόπες Ομπραδόρ είπε ότι θα συναντηθεί με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στην Ουάσινγκτον στις 12 Ιουλίου και ένα βασικό θέμα των συνομιλιών τους θα είναι το μεταναστευτικό.

Ο Λευκός Οίκος από την πλευρά του ανέφερε ότι «παρακολουθεί στενά τις φρικτές ειδήσεις» που φτάνουν από το Τέξας. Η εκπρόσωπος του Μπάιντεν, Καρίν Ζαν-Πιερ, είπε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος, που βρίσκεται στη Μαδρίτη για τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, ενημερώνεται τακτικά για τις εξελίξεις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ