Μετά τις αμβλώσεις, οι γάμοι των ομοφυλοφίλων; Αν το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αποσαθρώσει το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση, νομικοί και ακτιβιστές φοβούνται ότι ο γάμος ανάμεσα σε πρόσωπα ιδίου φύλου, νόμιμος σε ολόκληρη την χώρα από το 2015, θα είναι ο επόμενος στόχος των συντηρητικών.

Μετά την αποκάλυψη του σχεδίου απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου για την αποξήλωση του δικαιώματος στη άμβλωση, του θεμελιωμένου επί μισό αιώνα με την απόφαση Roe v Wade, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε ότι «όλες οι αποφάσεις που αφορούν την ιδιωτική ζωή» των Αμερικανών και «ολόκληρη σειρά άλλων δικαιωμάτων» μπορεί να τεθούν υπό αμφισβήτηση.

Ο Αμερικανός πρόεδρος αναφερόταν στην αντισύλληψη και τον γάμο για όλους.

Στην Νέα Υόρκη, ιστορικό προπύργιο των κινημάτων υπεράσπισης των μειονοτήτων, «φυσικά ανησυχούμε», δηλώνει ο Τρέβορ Μέιερς, της ένωσης για τα δικαιώματα των ατόμων ΛΟΑΤΚΙ The Center και τονίζει: «Αυτό μας υπενθυμίζει ότι η ασφάλειά μας δεν είναι ποτέ δεδομένη».

Το βράδυ της Τρίτης στο Μανχάταν χιλιάδες νέοι δεσμεύθηκαν οργισμένοι «να αγωνισθούν» για το δικαίωμα στην άμβλωση, έχοντας παράλληλα στο μυαλό τα δικαιώματα της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ.

Ποιος έχει σειρά;

«Ποιος έχει σειρά; Ποιος έχει σειρά; Ποιος έχει σειρά; Ποιος έχει σειρά;», φώναζε από το βήμα της συγκέντρωσης της γενική εισαγγελέας της Νέας Υόρκης Λετίσια Τζέιμς, Δημοκρατική και μαύρη δικαστής, για την οποία τα θεμελιώδη συνταγματικά δικαιώματα στις ΗΠΑ επιτρέπουν σε κάθε έναν «να παντρευτεί όποιον θέλει» και στα «μέλη της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ να έχουν δικαιώματα».

Το υψηλής ευαισθησίας θέμα του γάμου των ομοφυλοφίλων στις ΗΠΑ αναγνωρίζεται νομικά σε εθνικό επίπεδο έπειτα από την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου τον Ιούνιο 2015: Επιβάλλεται στις 50 πολιτείες, περιλαμβανομένων των αμερικανικών πολιτειών, κυρίως του Νότου, όπου ήταν απαγορευμένος βάσει των πολιτειακών τους συνταγμάτων.

Και αν το Ανώτατο Δικαστήριο, οι έξι από τους εννέα δικαστές του οποίου είναι από συντηρητικοί έως ακραία συντηρητικοί χάρις στους μοιραίους διορισμούς της περιόδου Τραμπ που ανέτρεψαν την ισορροπία, δυναμιτίσει τον Ιούνιο το δικαίωμα στην άμβλωση, νομικοί της Νέας Υόρκης ανησυχούν ότι οι επόμενοι στόχοι θα είναι άλλα ατομικά δικαιώματα, όπως ο γάμος των ομοφυλοφίλων.

14η τροπολογία

Η απόφαση «Roe v Wade», που βασίζει το δικαίωμα στην άμβλωση στο συνταγματικό δικαίωμα της ιδιωτικής ζωής, «στερείτο θεμελίωσης εξ αρχής», γράφει ο δικαστής Σάμιουελ Αντονι Αλίτο που υπογράφει την εισήγηση του σχεδίου απόφασης για τις αμβλώσεις που θα ανατρέψει την ιστορική απόφαση και προσθέτει ότι το δικαίωμα στην άμβλωση «δεν προστατεύεται από καμία διάταξη του Συντάγματος» των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ωστόσο, οι νομικοί επισημαίνουν ότι η 14η τροπολογία του Συντάγματος, η οποία επικυρώθηκε το 1868, δεν κάνει καμία αναφορά σε συγκεκριμένα θεμελιώδη δικαιώματα. Αλλά απαγορεύει στο Κράτος «να στερήσει από ένα άτομο την ζωή του, την ελευθερία του και την περιουσία του χωρίς προσήκουσα δικαστική διαδικασία».

Τα αμερικανικά δικαστήρια στηρίζονται εδώ και πολλά χρόνια στις ρυθμίσεις αυτές για να διασφαλίσουν ατομικά δικαιώματα και ελευθερίες, όπως είναι η αντισύλληψη, η άμβλωση και ο γάμος των ομοφυλοφίλων.

Ομως, σύμφωνα με τον δικαστή Αλίτο, για να είναι εγγυημένα τα δικαιώματα αυτά, πρέπει να είναι «βαθιά ριζωμένα στην Ιστορία και την παράδοση της χώρας αυτής». Πράγμα που κατά την γνώμη του, δεν ισχύει για την άμβλωση, αφού την εποχή της εισαγωγής της 14ης τροπολογίας, ενάμισι αιώμα πίσω, «τα τρία τέταρτα των αμερικανικών πολιτειών θεωρούσαν την άμβλωση έγκλημα σε οποιοδήποτε στάδιο της κύησης».

Αποξήλωση

Αυτή η απόφαση «αφορά το συνταγματικό δικαίωμα στην άμβλωση και κανένα άλλο δικαίωμα» γράφει ο δικαστής για να αποφύγει τις παρανοήσεις.

Αλλά με βάση αυτήν την νομική επιχειρηματολογία, το Ανώτατο Δικαστήριο θα μπορούμε ωστόσο «να αποξηλώσει τα συνταγματικά δικαιώματα που γενιές Αμερικανών θεωρούν δεδομένα» λέει η καθηγήτρια του Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Columbia Κάθριν Φράνκε. «Οχι μόνο την άμβλωση, αλλά την αντισύλληψη, τον γάμο των ατόμων ιδίου φύλου και ακόμη και την ποινικοποίηση της σεξουαλικότητας εκτός γάμου ή μεταξύ ατόμων ιδίου φύλου».

Ο Αρθουρ Λέοναρντ, καθηγητής στην Νομική Σχολή της Νέας Υόρκης, θεωρεί επίσης ότι «η τάση να τεθούν θέματα προς κρίσιν ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου είναι υπαρκτή».

«Υπάρχουν άνθρωποι της δεξιάς στις Ηνωμένες Πολιτείες -πολλοί για θρησκευτικούς λόγους, ορισμένοι για ηθικούς λόγους- που τάσσονται κατά του γάμου και των σεξουαλικών σχέσεων ανάμεσα σε άτομα του ιδίου φύλου» εξηγεί ο νομικός.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ