Μεγάλη συζήτηση έχει ανοίξει στις ΗΠΑ μετά την πρόταση του Satanic Temple να ξεκινήσει τη λειτουργία των After School Satan Clubs στα οποία θα μπορούν να πηγαίνουν ακόμη και μαθητές δημοτικού μετά το σχολείο. Η οργάνωση επιχειρηματολογεί υπέρ του εγχειρήματος, επικαλούμενη το γεγονός πως ήδη σε πολλές περιοχές ανά τις ΗΠΑ και στο πλαίσιο λειτουργίας δημόσιων σχολείων, έχουν αναπτυχθεί πολλές αντίστοιχες λέσχες με θρησκευτικές δραστηριότητες όπως π.χ. εκείνες που λειτουργούν υπό την αιγίδα ή την στήριξη της Ευαγγελικής Εκκλησίας.

«Είναι μια ζεστή καλοκαιρινή νύχτα και οι ηγέτες του Σατανικού Ναού έχουν συγκεντρωθεί στο σαλόνι ενός βικτοριανού αρχοντικού. Παρακολουθούν ένα βίντεο σε τόνους σέπια, στο οποίο τα παιδιά χορεύουν γύρω από έναν στύλο. Μετά, στο βίντεο, εικονίζεται μια αράχνη να σέρνεται πάνω στο πρόσωπο ενός κλόουν και μια απόκοσμη, ατμοσφαιρική ψαλμωδία  να δίνει τη θέση της σε μια δαιμονική φωνή», αναφέρει το εκτενές ρεπορτάζ της Washington Post αναφορικά με το θέμα. Και συνεχίζει:

«Οι ιθύνοντες του Ναού κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους προκειμένου να μεταφέρουν τη “σοφία” τους στα δημόσια παιδιά δημοτικού σχολείου των ΗΠΑ. Οι ίδιοι επισημαίνουν συνεχώς ότι οι χριστιανικές ευαγγελικές ομάδες έχουν ήδη διεισδύσει στις ζωές των παιδιών της χώρας μέσω των θρησκευτικών λέσχεων αμέσως μετά το σχολείο και εμφανίζονται αποφασισμένοι να δώσουν στους μικρούς μαθητές την επιλογή: προτιμάτε τον Ιησού ή τον Σατανά;».

«Είναι σημαντικό για τα παιδιά να καταλάβουν ότι υπάρχουν πολλαπλές οπτικές γωνίες για όλα τα ζητήματα και ότι έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν το πώς να σκέφτονται», δήλωσε ο Νταγκ Μέσνερ, συνιδρυτής του Satanic Temple.

Ο Σατανικός Ναός ήδη εισήγαγε το After School Satan Club σε κάποια δημόσια δημοτικά σχολεία, συμπεριλαμβανομένου ενός στην κομητεία του Prince George, στη Βοστώνη. Οι επικεφαλής των αντίστοιχων λέσχεων από τη Νέα Υόρκη, τη Βοστώνη, τη Γιούτα και την Αριζόνα βρέθηκαν πεο καιρού στο Σάλεμ μιλώντας για τη στρατηγική του όλου εγχειρήματος, με άλλους από τη Μινεάπολη, το Ντιτρόιτ, το Σαν Χοσέ, τη Νέα Ορλεάνη, το Πίτσμπουργκ και τη Φλόριντα να συμμετέχουν σε αντίστοιχες συναντήσεις στο Διαδίκτυο.

«Ο Σατανικός Ναός φέρνει τον ανηλεή αγώνα του για τον συνταγματικό διαχωρισμό εκκλησίας και κράτους μέσα στα σχολεία του έθνους μας», αναφέρει η Washington Ρost.

Βέβαια, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, το πραγματικό σχέδιο της ομάδας για τους μαθητές των δημόσιων σχολείων δεν είναι στην πραγματικότητα η προώθηση της λατρείας του διαβόλου ή του Σατανά. «Ο Σατανικός Ναός δεν υποστηρίζει την πίστη στην ύπαρξη ενός υπερφυσικού όντος που οι άλλες θρησκείες προσδιορίζουν επίσημα ως Σατανάς, Εωσφόρος ή Βελζεβούλ. Ο Ναός απορρίπτει όλες τις μορφές υπερφυσικότητας και έχει την άποψη ότι ο επιστημονικός ορθολογισμός παρέχει το καλύτερο μέτρο της πραγματικότητας».

Σύμφωνα με τον Mesner, ο οποίος ακούει στο… παρατσούκλι «Lucien Greaves», ο «Σατανάς» είναι απλώς μια «μεταφορική κατασκευή του ανθρώπινου μυαλού» που προορίζεται ώστε «να αντιπροσωπεύει την απόρριψη κάθε μορφής τυραννίας πάνω στο ανθρώπινο μυαλό».

Το «πρόγραμμα σπουδών» για τις προτεινόμενες αυτές λέσχες δίνει έμφαση στην ανάπτυξη συλλογισμών και κοινωνικών δεξιοτήτων. Η ομάδα λέει ότι οι συναντήσεις τους περιλαμβάνουν ένα υγιεινό σνακ, μάθημα λογοτεχνίας, δραστηριότητες δημιουργικής μάθησης, μάθημα επιστήμης, επίλυση παζλ και ένα έργο τέχνης. Κάθε παιδί θα λάβει κάρτα μέλους και θα πρέπει να έχει υπογεγραμμένη μια απόδειξη γονικής άδειας για να παρευρεθεί στην λέσχη.

«Πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό για τα παιδιά να μπορούν να βλέπουν και να συγκρίνουν πολλές απόψεις, να συλλογίζονται τα πράγματα, να έχουν ενσυναίσθηση και αισθήματα καλοσύνης για τους συνανθρώπους τους», δήλωσε ο επικεφαλής της αντίστοιχης λέσχης του Satanic Temple στη Γιούτα, ο οποίος ακούει στο όνομα Chalice Blythe.

«Ο αληθινός εχθρός του Σατανικού Ναού δεν είναι άλλος από τα σχολεία που φιλοξενούν επίσης ένα ευαγγελικό χριστιανικό πρόγραμμα μετά το σχολείο, γνωστό ως Λέσχη Καλών Ειδήσεων [Good News Club]», σημειώνει εμφατικά το άρθρο.

Οι λέσχες Good News, οι οποίοι χρηματοδοτούνται από έναν οργανισμό που ιδρύθηκε το 1937 με την ονομασία Child Evangelism Fellowship (CEF), στοχεύουν να προσεγγίσουν παιδιά ηλικίας 5 ετών και άνω με μια «άκρως φονταμενταλιστική μορφή ευαγγελικού Χριστιανισμού. Για το μεγαλύτερο μέρος της ιστορίας τους, οι λέσχες Good News αποκλείστηκαν σε μεγάλο βαθμό από τα δημόσια σχολεία λόγω της αυξανόμενης ανησυχία ότι η παρουσία τους εκεί ενδεχομένως να παραβίαζε το Σύνταγμα της χώρας μας», σημειώνει το ρεπορτάζ, προσθέτοντας ότι στις ΗΠΑ λειτουργούν ήδη περί τα 3.560 Good News Clubs.

Και ο Σατανικός Ναός δεν κρύβει την επιθυμία του να χρησιμοποιήσει την ίδια ακριβώς προσέγγιση: «Ο Σατανικός Ναός αξιοποιεί τους νόμους περί θρησκευτικής ελευθερίας που προβλέπουν την ύπαρξη λέσχεων μετά το σχολείο στα δημοτικά σχολεία σε παναμερικανικό επίπεδο». Αυτό είναι το μήνυμά μας».