Στελέχη της Meta ανακοίνωσαν αυτή την εβδομάδα ότι αναχαίτισαν μια διαδικτυακή επιχείρηση προπαγάνδας και διασποράς fake news με έδρα την Κίνα, η οποία στόχευε Αμερικανούς χρήστες με πολιτικό περιεχόμενο σε πλατφόρμες όπως το Instagram, το Facebook και το Twitter. Στην έκθεσή της που δημοσιεύθηκε την Τρίτη, η Meta δήλωσε ότι πρόκειται για την πρώτη ανάλογη επιχειρήση με έδρα την Κίνα που προσπάθησε να επηρεάσει την εσωτερική πολιτική των ΗΠΑ ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών.


Τα ευρήματα της Meta αποκάλυψαν ότι το κινεζικό δίκτυο δημιούργησε ψεύτικους λογαριασμούς για να προσποιηθεί ότι είναι πραγματικοί Αμερικανοί και από τα δύο πολιτικά κόμματα και σε πολλές διαφορετικές πολιτείες. Οι ψεύτικοι λογαριασμοί δημοσίευαν memes και σχόλια κάτω από τις αναρτήσεις διαφόρων δημόσιων προσώπων, συνήθως για θέματα που διχάζουν το εσωτερικό της χώρας, όπως τα όπλα, η άμβλωση και η πανδημία.

Οι προσπάθειες προπαγάνδας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που προέρχονται απ’ την Κίνα δεν είναι κάτι καινούργιο, αλλά ο επικεφαλής της Meta για την καταγραφή παγκόσμιων απειλών, Ben Nimmo, δήλωσε στον Τύπο ότι αυτά τα τελευταία ευρήματα είναι αξιοσημείωτα, καθώς είναι άμεσα ενδεικτικά σκόπιμης παρέμβασης στην εσωτερική πολιτική των ΗΠΑ από την πλευρά της Κίνας.

«Οι κινεζικές επιχειρήσεις που έχουμε καταστρέψει στο παρελθόν μιλούσαν κυρίως για την Αμερική στον κόσμο, κυρίως στη Νότια Ασία, και όχι στους Αμερικανούς για τον εαυτό τους», δήλωσε ο Nimmo. «Έτσι, παρόλο που ήταν μικρή, παρόλο που την πιάσαμε νωρίς, είναι μια σημαντική αλλαγή σε σχέση με αυτό που έχουμε δει από τις κινεζικές επιχειρήσεις».

Παρόλο που η Meta δήλωσε ότι η ομάδα της κατάφερε να αναχαιτίσει και να εξουδετερώσει τους πράκτορες, η εταιρεία αναφέρει ότι επί του παρόντος δεν έχει αρκετά στοιχεία για το ποιος, ακριβώς, στην Κίνα βρισκόταν πίσω από αυτή τη δραστηριότητα. Εκπρόσωπος της κινεζικής κυβέρνησης αρνήθηκε ότι το καθεστώς της ΛΔΚ είχε άμεση ανάμειξη στην επιχείρηση προπαγάνδας, λέγοντας στο NBC News ότι «η κατηγορία ότι η Κίνα χρησιμοποίησε λογαριασμούς στο Facebook για να παρέμβει στις ενδιάμεσες εκλογές των ΗΠΑ είναι εντελώς αβάσιμη και κακόβουλη εικασία».

Στην ίδια έκθεση, η Meta ανέφερε ότι υπέκλεψε επίσης μια επιχείρηση προπαγάνδας με έδρα τη Ρωσία, η οποία στόχευε κυρίως διάφορες ευρωπαϊκές χώρες με «αφηγήσεις που επικεντρώνονταν στον πόλεμο στην Ουκρανία και στον αντίκτυπό του στην Ευρώπη». Η Meta δήλωσε ότι μοιράστηκε πληροφορίες σχετικά με τα δίκτυα με «ομολόγους της σε εταιρείες τεχνολογίας, ερευνητές ασφαλείας, κυβερνήσεις και διωκτικές αρχές, ώστε να μπορούν και αυτοί να αναλάβουν την κατάλληλη δράση».

Πηγή: Now This News